Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a lansat astăzi un apel disperat către autoritățile române pentru a ajuta la repatreierea unui comandant de navă decedat la bordul nabei în luna aprilie și care, de atunci, este ținut în camera frigorifică a navei.

Potrivit SLN, comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la 4 zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India. S-a simțit rău și cel mai probabil a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut.

Armatorii navei au incercat sa trimită corpul neinsuflețit către țară dar fara succes deși a tranzitat mai multe porturi special pentru aceast lucru: Singapore, Taiwan, S.Korea, Malaysia, Vietnam, chiar și Japonia.

SLN susține că nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinație în China dar autoritățile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici pâna astăzi. S-au făcut până acum toate demersurile posibile, Ambasada noastră la Beijing, ITF România, compania și agenții navei din China, clubul de asigurare, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Chinei la București, avocați și consilieri ministeriali, politicieni.

„Pana acum lucrurile nu au putut fi rezolvate și ce e și mai rău, echipajul a început să raționalizeze alimentele și apa pentru că autoritățile chineze refuză orice interacțiune cu această navă.

Trupul neînsufletit al comandantului Sandu Dan se afla in camera frigorifică a navei din 19 aprilie și toate organizațiile internaționale și naționale au fost alertate până în acest moment”, se arată în comunicatul SLN.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a făcut un apel la președintele României pentru a interveni pe căile oferite de acestă demnitate publică și a găsi o modalitate de a debloca acest caz deosebit.

„Navigatorii sunt lucrători esențiali în transportul internațional. Prin activitatea lor, economia mondială este stabilă în acest context pandemic extraordinar și merită respectul cuvenit pentru ca măcar rămășitele pamântești ale celor care iată, sunt rapusi fiindcă își desfășoară activitatea prin țări și locuri periculoase (vezi India) să poată fi returnate familiilor în orice condiții. Familia și noi nu vrem decât ca Dumnezeu să îi poată odihni și trupul în pace”, au mai adăugat reprezentanții SLN.

(Visited 3.268 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.