Eveniment

Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute

Sursă foto: MEDIAFAX

Chiar dacă dosarul Gala Bute a ajuns la Instanța Supremă în urmă cu trei ani, în 2015, verdicutul s-a pronunțat abia astăzi în cazul Elenei Udrea, care a fost condamnată la șase ani de închisoare.

Scris de 
 pe data 
5 iunie, 2018

Condamnarea fostului ministru, pentru luare de mită și abuz în serviciu, este definitivă, așa cum sunt și condamnarea fostul preşedinte al Federaţiei de Box, Rudel Obreja, care a primit cinci ani de închisoare, și achitarea lui Ion Ariton a fost achitat.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box, scrie Digi24.

Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului.

Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului.

Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au arătată că fostul ministru a avut cea mai mare parte de vină în săvârșirea acestor fapte, pentru că a decis organizarea galei în urma unor discuții informale cu Rudel Obreja, determinând adoptarea unor acte normative care au creat cadrul finanţării evenimentului.

De asemenea, Udrea a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluţii în cazul încheierii contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice.

 

Actualitate