Actualitate

Udrea, urmărită internațional

Chiar dacă a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute, Elena Udrea este departe de-a se afla după gratii, întrucât, încă de la începutul anului, fostul ministru se află în Costa Rica.

Scris de 
 pe data 
6 iunie, 2018

Totuși, polițiștii nu renunță așa ușor, cerând instanței un mandat european de arestare pe numele inculpatei, aplicabil în toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și o cerere de urmărire internațională.

După ce mandatul va fi aprobat de instanță, dacă Udrea va fi găsită într-o țară membră a UE, va fi predată autorităților române. De asemenea, în baza cererii de urmărire internațională, și alte state, fie ele memebre UE sau nu,  pot preda autorităților române fostul ministru.

Totodată, fostul ministru ar putea fi adus în țară în baza Convenţiei Naţiunilor Unite Împotriva Corupţiei din 2003, care prevede extrădarea cazurilor de corupție, întrucât, printre statele semnatare se află și Costa Rica.

Procedura de extrădare va cădea pe umerii Ministrului Justiției, care trebuie să trimită toate documentele necesare în Costa Rica.

Acest lucru, însă, ar putea dura o vreme, pentru că procedura de obținere a statutului de refugiat pentru Elena Udrea este în desfășurare, iar pe parcursul ei nu poate fi extrădată.

 

Actualitate