Autoritățile statului au dat o copilă de 1 an și 10 luni, cu bună știință, în grija unei mame cu grave afecțiuni psihice. Inclusiv rudele fetiței au semnalat pericolul, însă inutil. Judecătorii au încredințat custodia mamei bolnave, iar inspectorii de la protecția copilului, care trebuiau să monitorizeze săptămânal evoluția fetiței, nu au avut nicio reacție după ce nu au mai reușit să dea de micuță încă din 27 mai. Abia azi, după o lună și două zile, angajații statului au alertat poliția, care au găsit-o pe copilă decedată, înfășurată în scutece și ceolofan.

Cele două instituții care aveau datoria de a monitoriza copilului și a se asigura că este bine îngrijită, DGASPC Constanța și Direcția de Asistență Socială Cernavodă, încearcă să se acopere din hârtii și să arunce reponsabilitatea de la una la alta. În realitate, avem de a face cu un nou caz de autosuficiență, de lipsă de reacție și nepăsare.

Cazul minorei găsite decedate în orașul Cernavodă se afla în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța încă din15.01.2020 când bunica copile a sunat la Telefonul Cazurilor de Urgență 983 și a anunțat că aceasta este în pericol deoarece mama era cunoscută cu probleme medicale de natură psihică.

„Aceasta își manifesta îngrijorarea referitor la capacitatea mamei de a se ocupa de îngrijirea fiicei sale în contextul în care aceasta era cunoscută cu probleme medicale de natură psihică”, spune reprezentanții DGASPC Constanța.

Ce a făcut DGASPC Constanța? A pasat problema în cel mai românește mod cu putință către Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Cernavodă.

Mai mult, în luna martie a anului 2020, Judecătoria Medgidia a stabilit, provizoriu, domiciliul minorei la domiciliul mamei, deși tatăl minorei solicitase el acest lucru invocând tocmai problemele medicale ale mamei.

Ulterior, în data de 08.04.2021 instanța de judecată a stabilit domiciliul minorei la mamă, exercitarea autorității părintești în comun de către ambii părinți și obligarea tatălui la plata unei pensii de întreținere a minorei.

Pe parcursul instrumentării cazului minorei, specialiștii din cadrul DGASPC Constanța au efectuat două vizite la domiciliul mamei, constatând că „minora prezenta un aspect general îngrijit”. Și ca să fie treaba bună, funcționarii au pus-o pe mamă să dea o declarație scrisă prin care femeia își asumă să să mențină legătura cu medicul de familie.

În data de 23 iunie 2021, prin adresa cu nr. D52067, angajații de la Asistența Socială Cernavodă îi informează pe colegii de la DGASPC Constanța că din data de 27 mai 2021 nu au mai putut da de fetiță și nici de mama ei.

„Ulterior primirii adresei menționate anterior, specialiștii instituției noastre au contactat telefonic reprezentanții  Direcției de Asistență Socială Cernavodă și le-au recomandat să se deplaseze la domiciliul mamei însoțiti de poliție și ambulanță”, spun reprezentanții DGASPC Constanța. Doar că intervenția a fost tardivă, iar deznodământul unul tragic: polițiștii au găsit fetița decedată, în stare avansată de putrefacție.

 „Menționăm că acest caz a fost monitorizat în permanență atât de DGASPC Constanța, cât și de asistenții sociali din cadrul Primăriei Cernavodă iar legătura între cele două instituții a fost ținută în permanență potrivit atribuțiilor ce le revin conform legii.

Pe tot parcusul monitorizării nu au existat elemente îngrijorătoare, copilul fiind găsit, atât la verificările efectuate de echipele DGASPC Constanța, cât și la cele efectuate de Primăria Cernavodă, în condiții bune, bine îngrijit”, se mai arată în comunicatul de presă al DGASPC Constanța. Cu alte cuvine, operația reușită, pacientul mort…

(Visited 2.052 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.