Constanța

Unde sunt locurile de joacă moderne promise de Făgădău? 4 milioane de euro, 2 ani de vorbe și fiare ruginite

Au trecut mai bine de doi ani de când Primăria Constanța a promis reabilitarea spațiilor de joacă existente în oraș, să nu mai vorbim despre faptul că în 2017 au existat discuții privind crearea unui număr impresionat de noi locuri de joacă (100), dar să revenim, totuși, cu picioarele pe pământ.

Scris de 
 pe data 
28 august, 2018

Chiar dacă în aprilie 2017 a fost publicată o listă în care erau cuprinse 39 de locuri de joacă ce urmau a fi reabilitate, în august 2018 peisajul dezolant al respectivelor spații nu s-a îmbunătățit, constănțenii plângându-se încă de imposiblitatea de a-și duce copiii să se joace în locuri special amenajate pentru ei, întrucât cele mai multe dintre spațiile existente sunt nesigure.

În octombrie 2017 însuși primarul Constanței, Decebal Făgădău admitea că dintre cele 73 de spații de joacă din municipiu, mai bine de 50 nu pot fi numite astfel, dar și că este dispus să investească sume importante pentru reabilitarea lor.

În bugetele orașului, din 2015 și până în prezent, au fost alocări fără precedent pentru locuri de joacă. Patru milioane de euro înseamnă o sumă substanțială. Ba mai mult, sunt dispus să măresc această sumă astfel încât să accelerez acest proces de modernizare a locurilor de joacă, spunea Făgădău, potrivit radioconstanta.ro.

Procedurile pentru amenajarea spațiilor au fost în cele din urmă demarate în ianuarie 2018, termenul limită pentru primirea ofertelor fiind 26 februarie 2018, iar cel de evaluare 25 iunie 2018, însă până în acest moment locurile de joacă din oraș nu au suferit nicio modificare.

Un exemplu în acest sens este spațiul destinat copiilor din parcul de la Casa de Cultură, care are un aspect greu de neglijat, iar modul de amplasare al echipamentelor (aflate într-un stadiu avansat de degradare) este cel puțin periculos.

Uitați leagănele, doar unul funcționează… Ar trebui nisipul acesta schimbat sau măcar completat. Nu sunt mulțumită de parc, în afară de toboganul acesta nu este nimic, dar și acesta e pus aiurea. Acum vreo doi-trei ani o fetiță a căzut și s-a lovit de bordura aceasta, pentru că spațiul este prea mic”, a declarat pentru Constanța de Azi Ivanca Dumitru.

Eu sunt din Iași, stau în Constanța de un an, însă am rămas dezamăgită de ce am văzut. Locul acesta de joacă a fost închis de două sau de trei ori, pentru că mijloacele de distracție sunt vechi și pot ceda, însă, bineînțeles, tot acolo s-au dus copiii pentru că nu au altă opțiune. Cei care îl folosesc o fac pe propria răspundere.

Eu înțeleg, îl închizi, dar repară-l pentru a putea fi din nou funcțional. Zona aceasta este cel mai des frecventată vara, pentru că în partea unde este amplasată statuia este foarte cald, băncile sunt neacoperite și nu poți sta pe timp de zi. În Iași situația e diferită, când vorbești de parc, vorbești de parc, chiar și orășelele mai mici au locuri de joacă frumos amenajate”, Ana-Maria Butnaru, studentă aflată la plimbare cu o fetiță de care are grijă.

Din nefericire, locurile de joacă aflate pe lista de reabilitare nu sunt singurele care au nevoie de îmbunătățiri, spațiul destinat celor mici situat în parcul de la Gară fiind, de asemenea, un loc unde cei mici nu se pot bucura de distracție fără ca bunicii sau părinții să stea cu inima la gât și asemenea lui sunt multe.

Este oribil! Cel mai urât parc… Un singur leagăn la atâția copii, din primăvară nu l-au reparat. Vrem mai multe spații de joacă pentru copii, pentru că sunt mulți și se ceartă pe leagăn, pe tobogan. Toate băncile sunt la soare, nu poți sta, măcar să le pună undeva la umbră. Noi le mai cărăm, dar cât să cărăm? Ne ologește căratul ăsta”, ni s-a plâns o femeie aflată la plimbare cu nepotul ei.

Constănțenii așteaptă, așadar, îmbunătățiri, temându-se pentru neglijența celor mici care nu au capacitatea să perceapă pericolul care îi pândește și nu înțeleg de ce în anumite situații nu pot folosi echipamentele amplasate în locurile de joacă, punându-și părinții și bunicii în situații neplăcute.

În acest peisaj trist relevat de fotografii s-au desfășurat cele mai multe momente petrecute de cei mici în aer liber pe parcursul întregii vacanțe de vară. Sunt spații unde nu s-a intervenit în niciun fel, unde nu se observă nicio îmbunătățire, deși, de prea mult timp, se promite acest lucru.

Oare cât trebuie să mai aștepte copiii pentru a avea spații noi de joacă în orașul pe care îl numesc acasă? Oare când vor putea părinții să stea fără grijă știind că nu exista nicio șansă ce cei mici să se accidenteze în aceste locuri? Rămâne de văzut.

 

Actualitate