Vineri, 7 septembrie, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, instituție sesizată în acest litigiu, a concluzionat că „aspectele semnalate crează prezumția unui tratament discriminatoriu aplicat militarilor cărora le-au încetat contractele de muncă ca urmare a ajungerii la vârsta maximă de 40 respectiv 45 ani, prin comparație cu personalul de aceeași vechime în funcție și muncă, dar care este încă în activitate.
Potrivit dispozițiilor art. 18 alin. 1 și 3 din Legea 384/2006, foștii militari angajați pe bază de contract li se recunoaște dreptul la pensie militară de stat și beneficiază de încadrarea în condiții deosebite, speciale și alte condiții „conform legislației aplicabile cadrelor militare în activitate”.

„În acest sens, atâta timp cât s-a recunoscut că vechimea avută ca militar angajat pe bază de contract este vechime militară, ar trebui ca și cei trecuți în rezervă să beneficieze de aceleași drepturi pe care le au cadrele militare în activitate, altfel, tratamentul diferit constituie un tratament discriminatoriu, pe grade militare, ceea ce încalcă grav Constituția”, susțin reprezentanți ai militarilor.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminării a citat în justificarea sa Decizia nr.1 din 08.02.1994 dată de Curtea Constituțională a României prin care se arată „că un tratament diferit nu poate fi expresia aprecierii exclusivă a legiuitorului, ci trebuie să justifice rațional, în respectul principiului egalității”.

(Visited 5.099 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.