Actualitate

Vești bune pentru părinți. Trezoreriile au deschis conturile pentru copii. La 1200 lei depuși anual, statul mai pune 600 lei

Trezoreriile au reușit să deschidă, în ultimele două săptămâni, conturi pentru toți copiii, indiferent dacă părinții doresc sau nu asta. Inițiativa face parte din proiectul guvernamental Programul ”gROwth – contul individual de economii Junior”. Mai exact, la 1200 lei depuși anual de părinți, statul mai depune 600 lei.

Scris de 
 pe data 
23 ianuarie, 2019

Contul deschis în Trezorerie este un depozit la termen pentru copii, unul diferit de cele existente în ofertele băncilor și a fost înființat automat, fără să fie cerut acordul părinților, fără să fie înștiințat tutorele copilului, obligatoriu, prin OUG.

Prin această lege, Trezoreria Statului va deschide conturi copiilor, iar părinții vor putea depune bani. Statul va veni cu 600 lei anual, dacă în cont s-au depus într-un an mai mult de 1.200 lei. De asemenea, se aplică o dobândă de 3% pe an.

Suma va putea fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani, ceea ce înseamnă că reprezintă un împrumut acordat statului în condițiile costurilor din ce în ce mai mari de finanțare atât de pe piața internă, cât și externă.

Astfel, prima de la stat de 600 de lei pe an va fi virată doar la scadența depozitului, adică la împlinirea vârstei de 18 ani a minorului, pentru toți anii în care au fost depuse sume de minimum 1.200 de lei pe an.

Astfel, pentru un copil născut în 2018, de exemplu, statul va vira primele și dobânzile abia în anul 2036. Dacă se va respecta suma minimă, copilul ar trebui să aibă în cont 21.600 de lei, la care se vor acorda prime în valoare de 10.800 de lei și dobânzile aferente.

În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă.

Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăși un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei.

Potrivit reprezentanților trezoreriei, părinții care doresc să facă depuneri se pot prezenta la orice ghișeu, având nevoie doar de CNP-ul copilului și pe cel al părintelui care face depunerea. Sumele de bani pot fi depuse oricând, în orice sumă, singura condiție pentru a primi prima de la stat fiind ca până la finele anului în contul copilului să fie o sumă de cel puțin 1200 lei.

 

 

Actualitate