Anul acesta autoritățile alocă sume importante de bani pentru marcarea Centenarului Unirii. Serbări, manifestări, depuneri de coroane, spectacole și expoziții dedicate marelui eveniment. Prefectura și Consiliul Județean Constanța bombardează zilnic primăriile cu adrese prin care li se cere să prezinte lista activităților pregătite cu această ocazie, precum și stadiul organizării.

Zel maxim pentru două instituții publice care nu fac decât să mimeze importanța și semnificația acestui eveniment atât de important pentru istoria României. Spun asta pentru că, în acest timp, eroii constănțeni aflați încă în viața, care au luptat în cel de-a Doilea Război Mondial, sunt târâți de Consiliul Județean Constanța prin sălile de judecată pentru a restitui niște bani cu care au fost premiați în anul 2012 veteranii de război.

Mai exact, Asociația Veteranilor de Război, filiala Constanța, a fost dată în judecată de CJC în urmă cu 3 ani pentru a restitui suma de 22.000 lei, bani pe care Consiliul Județean i-a acordat ca premii, în 2012, veteranilor de război, câte 500 lei de om. De atunci, veteranii sunt târâți prin sălile de judecata, pentru a restitui banii.

În 2012, Asociația Veteranilor de Război a transmis către Primăria Municipiului Constanța și Consiliul Județean Constanța două propuneri pentru ca de ziua veteranului de război să se acorde premii acestor oameni, care mai sunt în viață. În timp ce Primăria a respins propunerea, la nivelul CJC s-a inițiat un proiect de hotărâre, adoptat de consilierii județeni, prin care fiecare veteran de război a fost premiat cu suma de 500 lei. Premierea s-a făcut prin Asociația Veteranilor de Război, care a întocmit tabele și documente justificate.

Este scandalos ce se întâmplă. În loc să fim răsplătiți sau sărbătoriți cu prilejul Centenarului, fiindcă noi am luptat cu arma în mână pentru libertatea acestui popor, suntem chinuiți prin tribunale. De ce acum această umilință? Am ajuns la disperare, ne termină cu aceste procese, nu știm încotro să o mai apucăm.

Consiliul Județean vrea să îi dăm înapoi 22.000 de lei, bani pe care noi, Asociația, să îi recuperăm de la toți veteranii de război care au fost premiați în 2012. Păi cei mai multi dintre ei au murit între timp, de la cine să mai luăm banii? Nu înțeleg de ce vor să ne umilească. Noi nu i-am obligat să ne dea acei bani, a fost hotărârea lor, decizia lor de a premia veteranii. După ani de zile s-au gândit și ei că este ilegal“, ne-a declarat viceamiralul în retragere Petre Zamfir, președinte al Asociației Veteranilor de Război.

Erou în cel de-al Doilea Război mondial, hăituit de juriștii lui Țuțuianu

Petre Zamfir are 94 de ani şi este viceamiral în retragere al Armatei Române. Este unul dintre militarii care a participat în cel de-Al Doilea Război Mondial la scufundarea distrugătorului „Moskva“, liderul flotei ruseşti. Şi-a dedicat mai bine de 40 de ani activităţii în cadrul Forţelor Navale Române, fiind, la un moment dat, comandantul Navei Şcoală „Mircea“.

 

(Visited 1.548 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.