Eveniment

VIDEO. Bărbat imobilizat de polițiști cu genunchiul pe gât, la fel ca în cazul lui George Floyd

După apariţia unor imagini cu poliţişti imobilizând un bărbat cu genunchiul pe gât, conducerea Poliției Române a declanșat o anchetă la Poliția din Reșița. Incidentul a avut loc pe 20 mai, potrivit Poliţiei Române, cu cinci zile înainte de moartea afro-americanului George Floyd în Minneapolis, căruia i-a fost aplicată aceeaşi metodă.

Scris de 
 pe data 
11 iunie, 2020

Imaginile cu un tânăr imobilizat la pământ, ţinut cu genunchiul pe gât de un bărbat masiv, îmbrăcat în civil, în timp ce un alt bărbat în civil şi un poliţist în uniformă îi puneau cătuşe, au fost difuzate miercuri seară.

Un alt tânăr a fost culcat la pământ şi încătuşat câţiva metri mai încolo, de poliţişti în uniformă – relatează Digi24.

Scena a avut loc la Reşiţa, iar din mulţime se aud oameni care spun că tânărul nu a făcut nimic şi că „încerca să-i despartă pe ceilalţi doi”. (vezi video mai jos)

Poliţia Română a dat joi un comunicat de presă, în care explică circumstanţele în care s-a produs incidentul.

Încătuşarea celor doi s-a petrecut pe 20 mai, în Reşiţa, după izbucnirea unui conflict spontan într-o mulţime de oameni adunaţi la locul unui accident rutier în urma căruia un poliţist îşi pierduse viaţa, potrivit comunicatului.

De asemenea, Poliţia va verifica „modul de intervenţie a poliţiştilor în acest caz”.

ATENȚIE! IMAGINILE POT AVEA UN PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL

 

„La data de 20 mai a.c., pe raza municipiului Reşiţa s-a produs un accident rutier soldat cu decesul unui poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin. La faţa locului au fost dirijate de urgenţă echipaje din cadrul Poliţiei Municipiului Reşiţa. Pe timpul efectuării cercetării la faţa locului a acestui eveniment rutier, a izbucnit un conflict spontan între două persoane aflate în mulţimea adunată lângă perimetrul accidentului.

Având în vedere numărul mare de oameni strânşi la locul accidentului, pentru evitarea escaladării conflictului şi degenerării situaţiei, poliţiştii au acţionat imediat pentru imobilizarea persoanelor implicate în conflict. Acestea au fost îndepărtate din mulţime şi conduse la sediul poliţiei pentru luarea măsurilor legale.

Totodată, Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin a dispus verificări interne cu privire la modul de intervenţie a poliţiştilor în acest caz, în funcţie de rezultatul acestora urmând a fi aplicate măsuri legale.

Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, Direcţia Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române efectuează verificări cu privire la evenimentul petrecut în data de 20 mai a.c., pe raza municipiului Reşiţa, judeţul Caraş Severin. Precizăm că, la nivelul Poliţiei Române se manifestă toleranţă zero faţă de orice încălcare a legii, indiferent de calitatea persoanelor şi se vor dispune măsuri în consecinţă, de fiecare dată când vor fi constatate abateri de la prevederile legale”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Un bărbat de culoare, George Floyd, a murit pe 25 mai în Minneapolis, SUA, după ce poliţiştii care l-au reţinut pentru o presupusă infracţiune cu bani falşi l-au imobilizat cu o manevră asemănătoare.

George Floyd a murit sufocat după ce un poliţist, Derek Chauvin, a stat aproape 9 minute cu genunchiul pe gâtul său. Incidentul din Minneapolis a fost scânteia care a aprins un val de proteste, multe dintre ele violente, pe tot teritoriul Statelor Unite. Preşedintele Donald Trump a avut intenţia de a scoate armata pe străzi pentru a reprima protestele, dar s-a lovit de refuzul secretarului Apărării, Mark Esper.

 

Actualitate