Actualitate

VIDEO. Momentul exploziei de la Petromidia, surprins de un turist. Un mort și cinci răniți în urma deflagrației

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Un bărbat care fusese dat dispărut a fost găsit mort. Alte cinci persoane au fost rănite, una având arsuri pe 45% din corp. Explozia a fost urmată de un incendiu violent, fiind declanșat planul roșu de intervenție.

Scris de 
 pe data 
2 iulie, 2021

Momentul exploziei de la Petromidia a fost surprins de un turist din Târgu Mureș, aflat pe malul Mării Negre în zona Mamaia Nord. Bărbatul a filmat producerea deflagrației care a ucis o persoană și a rănit alte cinci.

Populaţia a fost alertată să evite zona Midia – Năvodari, pe o rază de un kilometru, din cauza noxelor, iar la fața locului au ajuns forțe impresionante de salvatori.

„O bubuitură am auzit. Eram lângă locul incidentului când s-a întâmplat și am primit un telefon. Ni s-a comunicat să evacuăm zona imediat”, a spus, pentru Realitaeatea PLUS, unul dintre angajații martori la explozie.

Ajuns la rafinărie, Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a declarat că intervenția se desfășoară cu forțele din Constanța și au fost trimise forțe din Călărași, Brăila și Tulcea. „Se lucrează pe răcire, ca să nu se extindă, să nu se complice și pe stingere acolo unde este flacără deschisă”, a declarat Arafat.

Procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost oprite în condiții de siguranță, a comunicat Petromidia.

Petromia a informat că explozia s-a produs la instalația de hidrofinare petrol motorină.

„Conform procedurilor interne de gestionare a situațiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiții de siguranță. În acest moment, echipele de intervenție acționează pentru controlul și stingerea incendiului. Mulțumim autorităților pentru profesionalismul și promptitudinea cu care au reacționat la acest incident”, a transmis compania.

Reacția premierului Florin Cîțu: ”I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitată producerea altor victime. De asemenea, i-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă.”

Actualitate