Șoferii au participat la procesul de autopsie şi chiar au ajutat la spălarea cadavrelor şi a locurilor de păstrare a acestora, așa cum prevede programul de reeducare a șoferilor prinși băuți la volan.

Conducătorii auto reținuți în stare de ebrietate vor mai merge la morgă și în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere și vor lua parte la instruiri privind riscurile consumului de băuturi spirtoase. Programul costă 4 mii de lei, bani achitați de șoferi, și este parte a pachetul de legi anti-alcool, aprobat de Guvern. Sunt sigur că prin aceste acțiuni vom stopa consumul de alcool la volan și vom aduce mai multă siguranță pe drumurile din țară”, a precizat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, pe pagina sa de Facebook.

În prezent, 24 de persoane participă la programul anti-alcool care face parte din pachetul de legi aprobat, anul trecut, de Guvernul Filip.

Va fi un impact psihologic foarte mare, pentru că nu toţi rezistă. Numai mirosul şi vederea cadavrului şi deja este impact psihologic asupra persoanei”, a declarat directorul Centrului de Medicină Legală, Valeriu Savciuc, citat de publika.md

Reacții ale șoferilor, prinși băuți la volan, care au participat la „Programul de reeducare”:

” Niciun strop, toată viaţa. Nu vreau să ajung aici”, a spus unul dintre participanți când a fost întrebat dacă mai bea înainte să se urce la volan.

„Ceea ce vezi aici, experienţa de la morgă rămâne ca o lecţie, ca o dezalcoolizare”, a spus altul.

„Pentru a ajunge, a disciplina aceşti subiecţi este nevoie de un impact maxim, pentru ca aceştia să „resoacializeze”, să devină mult mai disciplinaţi şi în trafic”, a comunicat şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune (INP), Andrei Iavorschi.

Potrivit şefului Inspectoratului Naţional de Probaţiune, programul „Drink and Drive” durează până la trei luni şi costă patru mii de lei, bani achitaţi de şoferi. Acesta prevede 12 sesiuni, care includ şi acordarea asistenţei victimelor accidentelor rutiere.

 

(Visited 291 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.