„De la Mamaia în nord până la Cap Aurora în sud, echipele și utilajele ABADL sunt pe plajă să curețe cantitatea uriașă de alge care a ajuns pe țărmul litoralului nostru.“, spune directorul ABADL, Bogdan Bola.

Fenomenul este cauzat de creşterea temperaturilor şi se produce în fiecare an, însă, de această dată, specialiştii ABADL spun că de mai bine de 10 ani nu au mai văzut o cantitate așa de mare, adunată într-un timp atât de scurt.

„Plajele sunt curăţate în fiecare seară, intervenim constant pentru că nu există altă soluție.

Montarea unor plase nu va fi eficentă pentru stoparea fenomenului deoarece în Marea Neagră avem curenţi de suprafaţă, iar algele care se rup în timpul furtunilor sunt aduse târâș pe fundul mării, până la mal, nu vin la suprafață. Aceste plase, nu ar avea, astfel, nicio eficiență“, a declarat Bola.

Invazia de alge predomină pe malurile plajelor din stațiunile Mamaia, Olimp, Costinești și Eforie Sud.

„Fenomenele algale sunt naturale și sunt condiționate de numeroși factori cum ar fi: conținutul de nutrienți în apă, turbiditate, curenți de fund, furtuni, temperatura apei, starea generală a ecosistemului, iar o parte din acești factori sunt imprevizibili sau depind la rândul lor de alte mecanisme (turbiditatea și conținutul de nutrienți sunt influențate în parte de debitul fluviului Dunărea la gurile de vărsare în Marea Neagră).“, transmite ABADL.

(Visited 373 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.