Educaţie

Vrei să fii student la Litere? Află totul despre admiterea la Universitatea Ovidius

Dacă ai terminat liceul și vrei să urmezi o carieră în filologie la Constanța, cea mai bună opțiune este Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius.

Scris de 
 pe data 
11 iulie, 2018

Indiferent că îți dorești să studiezi literatura română, engleză, germană sau franceză ori că vrei să devii jurnalist, una dintre cele șapte specializări oferite de Facultatea de Litere va fi alegerea perfectă pentru tine.

Este bine să știi, încă de la început, că nu este foarte greu să obții un loc bugetat, întrucât, această facultate oferă 128 de locuri la fără taxă, iar dacă nu reușești în primul an, o medie bună te poate propulsa printre acei norocoși care nu plătesc taxa de școlarizare începând cu anul doi de studii.

De asemenea, este important să afli că, în cadrul facultății există 321 de locuri nebugetate, taxa anuală fiind de 3.500 de lei (respectiv 3.300 de lei la fără frecvență), precum și că, dacă decizi să îți depui dosarul la una dintre specializări va trebui să suporți câteva costuri de înscriere.

Totuși, înainte să completezi o cerere de înscriere, trebuie să cântărești foarte bine opțiunile pentru a fi sigur că alegerea pe care o vei face este cea mai potrivită pentru tine.

Așadar, dacă domeniul tău preferat este filologia sau dacă ești pasionat de științele comunicării, trebuie să știi că, în cadrul Facultății de Litere poți studia:

  1. Limba și literatura franceză – Limba și literatura modernă (italiană, engleză, germană, turcă) – formă de învățământ: zi
  2. Limba și literatura engleză – O limbă și literatură modernă (italiană/f ranceză) – formă de învățământ: zi
  3. Limba și literatura engleză – O limbă și literatură modernă (germană, turcă, portugheză – formă de învățământ: zi
  4. Limba și literatura română – O limbă și literatură modernă (engleză, italiană) – fără frecvență
  5. Limba și literatura română – O limbă și literatură modernă (engleză, germană, franceză, italiană, turcă) – formă de învățământ: zi
  6. Studii americane (în limba engleză) – formă de învățământ: zi
  7. Jurnalismformă de învățământ: zi

De asemenea, este important să afli care sunt criteriile de selecție în ceea ce privește admiterea.

Astfel, pentru specializările unde principala limbă de studiu este română, franceză sau engleză, candidații trebuie să susțină o probă orală de competenţă lingvistică la limba română, franceză, respectiv engleză (nota minimă 5). Ulterior, între nota obținută la proba orală și nota candidatului de la Bacalaureat făcându-se o medie considerată relevantă pentru admitere.

Candidații care vor să opteze pentru specializarea Studii americane, vor susține, de asemenea, o probă orală de competenţă lingvistică la limba engleză (nota minimă 5) care va fi cumulată cu media generală a examenului de Bacalaureat.

Pentru acei candidați care vor să aplice la Jurnalism, proba de admitere constă într-o testarea orală a aptitudinilor de creativitate și expresivitate (notă minimiă 5), al cărei rezultat, împreună cu media de la Bacalaureat, va reprezenta nota de admitere.

Este important să știi că, pentru înscrierea la programele de studiu care includ limba şi literatura engleză/franceză ca limbă B (a doua limbă de studiu), este necesară prezentarea la dosarul de înscriere a unui certificat de competenţă lingvistică pentru limba respectivă, cu nivel minim acceptat B1. Certificatul poate fi eliberat de UOC sau de instituţia de învăţământ liceal absolvită de candidat.

În ceea ce privește documentele necesare pentru înscriere, poți afla mai multe detalii AICI.

Înscrierile pentru programele de licență au început ieri și se vor încheia miercuri, 18 iulie, în jurul orei 14:00, desfășurarea probelor de concurs fiind stabilită pentru data de 20 iulie.

Primele rezultate vor fi afișate sâmbătă, 21 iulie, candidații admiși putând a se înmatricula în perioada 23-25 iulie.

Pentru detalii suplimentare în ceea ce privește calendarul de admitere CLICK AICI.

 

Actualitate