Eveniment

Vremuri grele pentru șoferi. Abaterile rutiere vor fi sesizate de camere inteligente; amenzile vin on-line

Guvernul urmează să adopte în şedinţa de astăzi un proiect de lege menit să eficientizeze monitorizarea traficului rutier prin implementarea sistemului e-SIGUR, care va semnala automat încălcarea regulilor de circulaţie.

Scris de 
 pe data 
16 noiembrie, 2022

Traficul rutier pe drumurile publice din România va fi monitorizat printr-un sistem integrat denumit e-SIGUR. Acesta va constata automat încălcările normelor de circulație precum depășirea vitezei, nerespectarea culorii semaforului sau depășirile neregulamentare, dar și lipsa ITP, RCA sau a rovinietei.

Neregulile constatate de e-SIGUR vor fi transmise automat în sistemul Poliției Rutiere, de unde agenții rutieri vor întocmi procesele verbale de constatare și vor dispune măsurile legale în cauză.

CITEȘTE ȘI: 600 de radare fixe, montate pe drumurile din România, inclusiv pe A2. Vor citi viteza, dacă ai ITP și RCA

Spre exemplu, dacă un conducător auto trece pe culoarea roșie a semafoului, sistem transmite automat polițiștilor rutieri toate informațiile necesare pentru sancționarea acestuia. Polițistul rutier va încheia în format electronic un proces verbal de constatare și va dispune sancționarea contravențională a conducătorului auto, precum și suspendarea dreptului de a mai conduce pentru o perioadă determinată de timp. Procesul verbal va putea fi transmis în format electronic șoferului, informează profit.ro.

Potrivit Guvernului, acest sistem va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară. Decizia privind aplicarea unei sancțiuni contravenționale nu se va lua automat de către e-SIGUR, ci va fi rezultatul unei procesări de către un polițist rutier, iar procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, va fi întocmit în format electronic, sub semnătură electronică calificată.

Abateri sau nereguli care vor fi constatate prin e-SIGUR

  • limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
  • interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
  • semnificaţia culorii roşii a semaforului;
  • interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
  • trecerea la nivel cu calea ferată;
  • interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
  • controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.

Proiectul întocmit prevede însă că: ”decizia privind aplicarea unei sancțiuni contravenționale nu se va lua automat de către e-SIGUR, ci va fi rezultatul unei procesări manuale făcute în mod conștient de către un polițist specializat (polițist rutier), pe baza prevederilor legale incidente”.

Actualitate