Prin weekendul Art Nouveau, INP urmărește să aducă în atenția românilor un stil artistic care şi-a lăsat amprenta pe numeroase oraşe din România și care a reprezentat, în opinia arh. Ștefan Bâlici, o scoatere la suprafață a ideilor nonconformiste.

Stilul Art Nouveau, prin toate valenţele sale locale, a însemnat o celebrare a creativităţii eliberate de canoanele academice, dar şi a detaliului, a priceperii arhitecţilor şi meşterilor, la un înalt nivel artistic şi tehnic”, precizează arh. Ştefan Bâlici, director al Institutului Naţional al Patrimoniului.

La Constanța, Ziua Mondială Art Nouveau aduce mai multe evenimente printre care o conferință cu tema „Conservarea și reactivarea patrimoniului construit”, o expoziție de fotografie, dar și tururi gratuite ale elementelor arhitecturale specifice cum sunt Cazinoul, Casa Şomănescu sau Casa Hrisicos.

Conferinţa „Conservarea şi reactivarea patrimoniului construit” va avea loc sâmbătă, 9 iunie, la ora 10:00, în Sala Pictată a Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța și va aduce în atenţia publicului exemple internaţionale de revitalizări ale unor clădiri Art Nouveau, punând în discuţie provocările ridicate de salvarea acestora şi reintegrarea lor în viaţa comunităţii.

Evenimentul este deosebit de important pentru orașul Constanţa, în contextul includerii Cazinoului în programul 7 Most Endangered, pentru că tratează exemple de bune practici la nivel european şi oferă ocazia publicului să intre în dialog cu experţi internaţionali.Participarea la conferință este gratuită, însă, dat fiind spațiul restrâns, organizatorii doresc ca cei interesați să se înscrie AICI.

Tot sâmbătă, 9 iunie, se va deschide expoziţia de fotografie Waves of Art Nouveau. Architecture in the Danube Region
Constanţa, pe Faleza Cazinoului, expoziție ce prezintă lucrări Art Nouveau reprezentative semnate de arhitecţi din regiunea Dunării pe care le puteți admira până la data de 17 iunie 2018.

În același timp, în cadrul evenimentului, doritorii pot face turul Cazionului, atât exterior, cât și interior, clâdirea fiind deschisă publicului pe tot parcursul weekendului.

Din pricina condiţiilor speciale de vizitare ale monumentului arhitectural, turul va cuprinde doar zonele sigure ale clădirii și va fi organizat în diferite intervale orare: sâmbătă (9 iunie) de la ora 10:00 şi 12:00, iar duminică (10 iunie) de la ora 12:00 şi 15:30, având o durată de 60 de minute.

De asemenea, cei interesați vor putea participa și la un tur al zonei vechi a orașului, organizat atât sâmbătă, cât și duminică, începând cu ora 16:00, pe parcursul căruia le vor fi evidențiate elementele Art Nouveau existente: Casa Constantinidis, Casa Zambaccian, Casa Hrisicos, Casa Embiricos, Casa Cănănău, Casa Şomănescu.

Organizatorii roagă participanții să își exprime din timp opțiunea pentru turul la care vor să participe AICI.

Evenimentele fac parte din proiectul european „Sustainable protection and promotion of Art Nouveau in the Danube Region”, care are ca scop protecția, conservarea și promovarea patrimoniului construit Art Nouveau în zonele urbane ale regiunii Dunării.

 

(Visited 205 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.