Actualitate

Ziua Brâncuși. 142 de ani de la nașterea marelui sculptor

Constantin Brâncuși se năștea astăzi, 19 februarie, în urmă cu 142 de ani, la Hobița, județul Gorj, copilăria fiindu-i marcată de lungi perioade de ucenicie în diverse ateliere.

Scris de 
 pe data 
19 februarie, 2018

Iute în luarea deciziilor, fuge de acasă, prima dată la 11 ani și ajunge în Târgul Jiu unde se angajază vopsitor de lână la o boiangerie. Contractul încheiat cu angajatorul său spunea că „este primit pe trai, laolaltă cu toți uceinicii, pe două rânduri de țoale, de Paște și de Crăciun, și ce-om mai vedea.

După câțiva ani a fugit iar, de data asta la Craiova, unde s-a angajat ca spălător de vase la bodega fraților Spirtaru din spatele gării. Nu a stat acolo mai mult de doi ani, angajându-se apoi la un restaurant mai mare situat în centrul Craiovei (cârciuma lui Ioan Zamfirescu).

La 17 ani a pariat cu patronul său și câțiva clienți că el poate să sculpteze o vioară în doar două săptămâni și așa a făcut. Vioara sa avea gât din lemn de păr, fiind sculptată dintr-o lădiță de marmeladă, ulterior acesta a și cântat la ea.

La 18 ani s-a înscris la școala de Arte și meserii din Craiova și a absolvit, patru ani mai târziu, nu cinci, cum era obișnuit, secția de sculătură, cu bustul Vitellius executat din ghips.

27 de ani avea Constantin Brâncuși când a ajuns pentru prima dată la Paris, pe 16 iulie 1904. S-a înscris acolo la Școala de Arte Frumoase unde a învățat numai doi ani pentru ca apoi să fie exmatriculat, vârsta minimă de participare la cursuri fiind de 30 de ani. Ulterior acesta poveste prietenilor că i-au făcut un bine exmatriculându-l, pentru că oricum nu mai avea ce să învețe la acea școală.

În anul 1904 lucrează câteva luni în atelierul lui Auguste Rodin, apoi, în 1906 (la 30 de ani), organizează prima sa expoiziție în Franța, iar în 1913 prima sa expoziție la New York.

Moartea îl găsește pe Brâncuși pe meleaguri străine, mai exact în Franța (martie 1957), țara ce îl adoptase în urmă cu cinci ani și care devenise de-o bună bucată de vreme casa lui.

Pentru români, cele mai accesibile lucrări ale sale sunt Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana infinitului.

 

Actualitate