Sănătate

15.000 de noi cazuri COVID în ultima săptămână. Alexandru Rafila: „Creșterea va mai dura până la jumătatea lunii august“

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a informat că săptămâna trecută au fost înregistrate aproape 15.000 de cazuri de infectare cu COVID, față de 7.700 de cazuri acum două săptămâni, iar rata de pozitivare a ajuns la 12%. Numărul deceselor s-a dublat față de precedenta raportare, de la 16 la 33. Niciun minor nu se află internat în secțiile de terapie intensivă, acolo unde sunt tratați 86 de adulți, majoritatea nevaccinați.

Scris de 
 pe data 
11 iulie, 2022

Potrivit ministrului Alexandru Rafila, săptămâna precedentă au fost aproape 15 mii de cazuri COVID – 2.717 sunt cazuri de reinfectare, aproape 20% din total. În unitățile sanitare de profil sunt internate 1.410 persoane, ceea ce reprezintă 5,84% din numărul de paturi alocate. Săptămâna trecută erau în jur de 1.000 de persoane internate. La ATI sunt 86 de persoane, majoritatea nevaccinate.

În prezent, sunt 4,67% paturi ocupate la ATI din totalul alocat. Săptămâna trecută au fost 33 de decese, 22 bărbați și 11 femei. În ultima săptămână, am avut o creștere de la 16 la 33 de decese pe săptămână.

Nu avem niciun copil internat la ATI. Din paturile alocate la nivel național, sunt ocupate 225. În ultimele trei săptămâni, am avut o dublare săptămânală a numărului de cazuri. Am plecat de la 4.000 pe săptămână și am ajuns la 15 mii. E un trend așteptat. Opinia noastră este că această creștere va mai dura până la jumătatea lunii august, dată la care numărul de cazuri credem că se va stabiliza“, a declarat Alexandru Rafila.

Principalele declaraţii făcute de ministrul Sănătăţii:

  • A crescut procentual pozitivitatea cazurilor, aproape cu 50%. Rata de pozitivitate este acum de 12%.
  • Avem mai multe localități în care se înregistrează cel puțin un caz confirmat, a patra săptămână de creștere. Rezultatul pozitiv determină izolarea la domiciliu și consultarea medicilor. În cazul unor simptome mai grave, ne străduim să operaționalizăm și în weekend centrele de evaluare și tratament.
  • Ca măsuri de prevenție, avem testarea la medicii de familie, în farmacie, sunt 4.300 de locații unde românii se pot testa. Sunt 169 centre de testare deschise acum. Vaccinarea se face la medicii de familie cu un total de 4.000 medici de familie înscriși.
  • În momentul de față, pe măsură ce serviciile de ambulanță fac față, furnizăm un acces de testare în cele câteva centre deschise. Încercăm să se poată face testări și într-una din zilele de weekend. Sunt persoane încă care se testează singure, nu declară acest lucru când sunt simptomatice, iar sfatul nostru este să se izoleze și să stea măcar 5 zile în izolare.
  • Nu cred că la data începerii școlilor sistemul de sănătate va fi în pericol. Nu cred că o să fie o problemă ca școlile să fie redeschise în condiții de siguranță, mai ales că angajații știu deja ce trebuie să facă încât să nu punem sub semnul întrebării începerea anului școlar.
  • Nu avem niciun instrument care să facă posibilă reintroducerea măștii. Noi am recomandat-o, este necesar ca oamenii să conștientizeze și că aerisirea este o măsură importantă.

Informaţii utile: INSP.ro

Actualitate