Administraţie Eveniment

A început construirea sensului giratoriu din Lumina, într-una dintre cele mai periculoase intersecții din județ

Începând de luni, 22 iunie, au fost începute lucrările pentru construirea unui sens giratoriu la intersecția DN 22 cu DJ 226, din localitatea Lumina. Intersecția este una dintre cele mai periculoase din județ, cu numeroase accidente produse în ultimii ani, dar și un punct de ambuteiaj rutier infernal pe durata sezonului estival.

Scris de 
 pe data 
24 iunie, 2020

Potrivit centralizării făcute de Serviciul Rutier Constanța, în ultimii 10 ani, în intersecția de la intrarea în comuna Lumina, s-au produs 15 accidente rutiere, în urma cărora 4 persoane au decedat, o persoană a fost rănită grav și 29 de persoane au fost rănite ușor.

Amplasarea și amenajarea unui sens giratoriu la intersecția Drumului Național 22 cu Drumul Județean 226 are are menirea de a fluidiza traficul rutier, mai ales în perioada sezonului estival și de a reduce numărul accidentelor, în special al celor cauzate pe fondul neacordării de prioritate“, a declarat subcomisarul Adelin Alexandru Buzescu, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Constanța.

Încă din 2017, primarul din Lumina, Ioan Roman a trimis cereri către CNAIR – Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța, Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța și Consiliul Județean.

Lucrurile s-au pus în mișcare în decembrie 2018, după ce actualul prefect al județului, George Niculescu s-a implicat direct în concretizarea proiectului pe care l-a susținut încă de pe vremea în care era consilier județean.

Au urmat întâlniri cu reprezentanții de la Drumuri, semnări de protocoale și măsurători, chiar un protest și o petiție semnată de aproape 2.000 de cetățeni ai comunei, pentru a determina autoritățile abilitate să urgenteze lucrările.

După finalizarea tuturor etapelor, autorizația de construire a fost eliberată în luna mai. „Ne bucurăm că au început lucrările. Acest sens giratoriu este foarte necesar comunei noastre. Este o zonă extrem de aglomerată, mai ales că este tranzitată de foarte multe TIR-uri care vin și se duc spre zona Midia, vara se crează ambuteiaje și, din păcate, multe accidente.“, a spus primarul Ioan Roman.

George Niculescu susține că acest sens giratoriu a fost una dintre prioritățile sale după preluarea mandatului de prefect.

„Este o lucrare care s-a lăsat mult așteptată. Această intersecție nu era bine organizată și încă de la sfârșitul anului 2018 m-am implicat susținând demersurile domnului primar și inițiativa strângerii de semnături a locuitorilor din comună.

De când am preluat mandatul de prefect, una dintre priorități a fost și realizarea sensului giratoriu de la Lumina. Vorbim despre o intersecție intens circulată, cu multe evenimente rutiere. Acest sens giratoriu este realizat pentru a fluidiza traficul în zonă și pentru o siguranță mai mare a participanților la trafic și mă bucur că, în sfârșit, lucrările au început“, a declarat prefectul Niculescu.

Potrivit responsabilului de lucrări, sensul giratoriu va fi terminat spre finalul lunii iulie.

„Va fi turnat asfalt pe toate cele trei laturi ce vor face parte din amenajarea girației. Lucrările sunt programate până la sfârșitul lunii iulie și, bineînțeles, vor fi influențate și de condițiile meteo și de trafic.“, a declarat inginerul responsabil al lucrării din cadrul CNAIR, Iulian Rădulescu.

 

Actualitate