Memoriul, din care vom prezenta mai multe pasaje, este motivul pentru care la sfârşitul săptămânii trecute, un corp de control ministerial a vizitat TNOB pentru desfăşurarea unei anchete. Printre semnatarii documentului este şi balerinul Ştefan Răuţ, cel care în luna iunie a depus o plângere la Poliţie pe numele lui Cherecheş, acuzând că a fost bătut de acesta în pauza unui spectacol din cauză că a intrat pe scenă purtând mască de protecție. Iniţial, s-a crezut că ancheta ministerială vizează doar acuzaţiile lui Răuţ, însă situaţia pare să fie mult mai gravă, după cum reiese din memoriul semnat de artiştii TNOB.

Vrem să vă aducem la cunoştinţă situaţia gravă din cadrul companiei de balet al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” Constanţa, situaţie reală, văzută şi trăită de câţiva membri ai companiei de balet şi nu cea expusă probabil de către şefii noştrii, respectiv doamna manager general Daniela Vădescu şi doamna director a companiei de balet Cherecheş Monica.“, se arată în introducerea memoriului.

Artiştii, care semnează memoriul, susţin că au ajuns la un prag al disperării. Ei şi-au dorit ca aceste informaţii să fie publice deoarece Horaţiu Cherecheş se prezintă ca fiind un om cu foare multe relaţii, inclusiv la minister, unde lucrează fratele său, Daniel Cherecheş. „Am un frate care lucrează la Ministerul Culturii şi dacă pleci de aici nu te vei mai putea angaja în altă parte aici în România” – este ameninţarea pe care balerinii spun că regizorul o foloseşte pentru a şantaja victimele abuzurlor sale.

Balerinii spun că sunt ani la rând în care comportamentul coregrafului Horaţiu Cherecheş a fost muşamalizat, complice fiind chiar directorul instituţiei, Daniela Vlădescu. De asemenea, coregraful este acuzat că a profitat de funcţia de conducere pe care soţia sa, Monica Cherecheş, o deţine în cadrul teatrului pentru a ameninţa cu pierederea locului de muncă balerinele care ar fi refuzat să-i răspundă la avansurile sexuale.

„Ne permitem să vă aducem la cunoştinţă prin enumerare, o parte din numărul colegelor care au fost hărţuite sexual de către domnul Cherecheş Horaţiu, în ordine aleatorie:

Delia Luca – balerin la Opera Comică din Bucureşti;
Eliza Maxim – balerină la Opera Naţională Bucureşti;
Elena Vasile – balerină la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, căreia i s-a cerut de către domnul Cherecheş, citez „dacă vrei să-ţi dau derogare trebuie să stai goală la mine acasă în poante, vreau să te ….. şi pe tine şi pe Monica”
.

Menţionăm că tot doamnei Elena Vasile i s-a „fabricat” o comisie de disciplină, în cele din urmă, tot dumneaei fiind cea care a suportat în repetate rânduri injuriile domnilor Cherecheş Horaţiu şi Mihaiu Adrian (acolitul acestuia);

Doamna Petronela Iordache a fost agresată fizic de către domnul Cherecheş Horaţiu, hărţuită sexual şi umilită, fiind pusă să danseze în chiloţi, filmată şi postată pe Facebook, pe motiv că e grasă. Menţionăm că doamna Iordache are 40 de ani şi 2 copii“, se arată în document.

Totodată mai este prezentat şi cazul unor balerine venite din Japonia (Sayaka Tanno, Saki Koda, Kanoko Suzuki), care, spun artiştii, au plecat din teatru tot din cauza avansurilor şi a comportamentului agresiv manifestat de Horaţiu Cherecheş.

O altă situaţie cutremurătoare relatată în memoriul trimis ministrului Bogdan Gheorghiu este cel al balerinului Marian Basarabeanu, despre care semnatarii memoriului spun că ar fi fost abandonat într-un spital din Germania, după ce a suferit un accident vascular cerebral.

Au fost cazuri când balerinii au fost obligaţi de soţii Cherecheş să facă deplasarea în Germania; în caz contrar, cei ce refuzau turneul, din motive obiective (familii monoparentale, probleme de sănătate), erau forţaţi să-şi ia concediu fără plată. De asemenea, au fost cazuri în care diurna pe teritoriul Germaniei nu a fost nici măcar plătită şi aici vă expunem cazul colegului nostru Basarabeanu, care în urma unui accident vascular cerebral, a fost abandonat într-un spital din Germania şi lăsat fără bani de diurnă.

Alte relatări ale balerinilor prezintă fapte de evaziune fiscală, abuz în funcţie şi agresiune fizică.

„Tot în turneul din Germania, eram puşi să semnăm state de plată improvizate, neştampilate, despre care, doamna Cherecheş Monica ne spunea că reprezintă impozitul pe care, prin firma Kontzart Direction Londgraf, trebuia să-l plătim statului german; este vorba de sume importante de bani, luate de la noi, an de an, turneu după turneu.

Pe lângă faptul că a agresat-o fizic pe doamna Iordache Petronela, în turneul din Germania, domnul Cherecheş, a mai agresat-o grav şi pe doamna Mihaela Avram, colega noastră (ieşită la pensie), pe motiv că şi-a permis să aibă o discuţie în contradictoriu cu soţia dânsului şi să nu fie de acord cu punctul de vedere al direcţiunii. Mai mult de atât, menţionam că doamna Mihaela Avram suferea de o boală mintală cronică (schizofrenie).“

În document, artiştii solicită Ministerului de Cultură, pe lângă investigarea tuturor acuzaţiilor ce i se aduc lui Horaţiu Cherecheş, un audit financiar, precum şi o audienţă la ministrul Bogdan Gheorghiu. „La baza sesizării noastre către dumneavoastră, stau umilinţele, persecuţiile, avansurile sexuale, răzbunările, bătăile, înşelătoria, aluziile, discriminările. Îi considerăm ca răspunzători de toate acestea pe domnii Cherecheş Horaţiu, Cherecheş Monica, Vlădescu Daniela.“.

Precizăm că în urma verificărilor făcute în perioada 18 – 20 august la TNOB „Oleg Danovski“, au fost audiate mai multe persoane, inclusiv cele care sunt prezentate ca fiind victime ale abuzurilor lui Horaţiu Cherecheş. Deocamdată nu a fost prezentată nicio concluzie a anchetei şi nu a fost luată nicio măsură. Artiştii semnatari se tem că, şi de această dată, totul va fi muşamalizat şi că vor fi nevoiţi să revină la acelaşi loc de muncă pe care îl declară ca fiind „traumatizant“.

Vom reveni cu mai multe detalii.

(Visited 915 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.