Actualitate Constanța

Coregraful Horațiu Cherecheș, acuzat că a bătut un balerin pentru că a purtat mască în timpul unui spectacol. „M-a lovit, m-a înjurat și amenințat că mă distruge“

Horațiu Cherecheș (sursa foto: Facebook)

Cunoscutul coregraf și regizor de balet Horațiu Cherecheș este acuzat de balerinul Ștefan Răuț, de la Teatrul Național de Operă și Balet (TNOB) „Oleg Danovski” din Constanța, că l-a bătut în pauza premierei unui spectacol din cauză că a intrat pe scenă purtând mască de protecție. A fost depusă o plângere la Poliție, iar în prezent este în lucru un dosar penal sub aspectul săvârșirii de loviri și alte violențe.

Scris de 
 pe data 
16 iunie, 2021

Totul s-ar fi petrecut într-o pauză de spectacol, după primul act al premierei „Prinț și Cerșetor“, ce a avut loc duminică, 13 iunie, la TNOB „Oleg Danovski“, a cărui regie și coregrafie sunt semnate de maestrul coregraf Horațiu Cherecheș.

Balerinul Ștefan Răuț (49 de ani) povestește că a purtat mască împotriva răspândirii SARS-CoV-2 încă de când a ajuns la teatru, în ziua spectacolului. „Suntem în continuare în stare de alertă și există la intrare un afiș pe care este specificat că purtarea măștii este obligatorie“, a explicat artistul pentru Constanța de Azi.

Răuț spune că participarea s-a în timpul spectacolului a fost episodică, având intrări în scenă de câteva secunde fiecare. De fiecare dată, însă, a purtat mască de protecție. „Da, am purtat-o (masca – n.r.) pentru că, atât pe scenă, cât și în spatele acesteia, este multă lume. Eu vreau să mă protejez, este alegerea mea și dreptul meu.“

Se pare că acest aspect nu a fost tocmai pe placul cunoscutului coregraf, prim-solist și regizor Horațiu Cherecheș. Balerinul Ștefan Răuț povestește că, în pauza premergătoare primei părți a spectacolului, Cherecheș a venit furios în culise, s-a repezit la el și l-a lovit cu pumnii.

În primă fază, a luat un scaun pe care l-a dat deoparte – inițial am crezut că vrea să mă lovească cu scaunul – apoi s-a repezit și m-a lovit cu pumnii. Erau și alți colegi de față, însă totul s-a întâmplat atat de repede încât nimeni nu a avut timp să reacționeze“, povestește Ștefan Răuț.

Balerinul spune că regizorul i-a reproșat faptul că a purtat mască și l-a amenințat. „Mi-a reproșat că am purtat mască și că i-am stricat spectacolul, m-a înjurat și m-a amenințat că mă distruge. În toată cariera mea nu am trăit așa ceva. A fost de-a dreptul șocant și încă nu-mi vine să cred ceea ce s-a întâmplat.

În cursul zilei de miercuri, 16 iunie, Ștefan Răuț a mers la Secția 3 de Poliție unde a depus o plângre. Potrivit IPJ Constanța, în momentul de față este un dosar penal în lucru și sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii de loviri și alte violențe.

La momentul publicării acestui articol, Horațiu Cherecheș nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Am reușit să vorbim cu managerul TNOB „Oleg Danovski“, Daniela Vlădescu, care spune că va fi instituită o comisie disciplinară în baza referatului depus de Ștefan Răuț și că se declar șocată de cele întâmplate.

În momentul de față avem o cercetare disciplinară începută în baza acestui referat. Daca va fi găsit vinovat (n.r. – Horațiu Cherecheș), riscă o pedeapsă… Nu sunt specialist în așa ceva, trebuie să discut cu juristul teatrului. Nu m-am mai întâlnit cu o asemenea situație. Din comise vor face parte juristul teatrului, șeful de sindicat și șeful Departamentului Studii Muzicale. În cazul în care această reclamație este reală… Eu sunt foarte șocată că într-o instituție de cultură s-ar putea întâmpla așa ceva“, a declarat Daniela Vlădescu pentru Constanța de Azi.

Actualitate