Actualitate

Afacerile cu mărțișoare și flori, sufocate de nămeți. „Ne-a făcut praf vremea asta!”

Ziua de 1 Martie reprezenta o adevărată lovitură financiară pentru comercianții de flori, meșteșugarii artizanali, producătorii de hand-made și comercianții de mărțișoare.

Scris de 
 pe data 
1 martie, 2018

Nu făceau practic față asaltului clienților, care plecau de la tarabe cu brațele pline ce flori și mărțișoare. Pentru prietene, soții, fiice sau colege, bărbații nu se uitau la bani și plăteau prețul cerut de comercianți, care făceau o mică avere din vânzările prilejuite de data de 1 Martie.

Anul acesta însă, afaceriștii din domeniu plâng a pagubă. Ninsorile care au căzut neîntrerupt timp de trei zile, troienele, gerul tăios și școlile închise toată săptămâna au transformat afacerea bănoasă din trecut într-un adevărat faliment.  Majoritatea tarabelor cu flori și mărțișoare au fost închise ieri, când viscolul a paralizat întreg județul, iar în această dimineață, deși soarele era pe cer, nu se înghesuia mai nimeni să cumpere mici atenții pentru doamne și domnișoare. Școlile sunt închise, majoritatea companiilor și-au lăsat angajații acasă, drumurile și trotuarele sunt impracticabile, așa că și cumpărătorii sunt greu de găsit.

Comercianții recunosc că au avut un ghinion teribil anul acesta, unii dintre ei înregistrând pierderi de mii de euro. Au închiriat tarabele din timp, au comandat și plătit marfa, iar acum stau și se uită la produsele pentru care nu există cerere.

Ionela Stănescu și-a făcut o adevărată afacere în ultimii ani vânzând zambile și ghiocei de 1 Martie. Cumpăra marfa de la depozitele de flori din Constanța și o vindea de 3,4 ori mai scump în zona Gării CFR din oraș. Anul trecut a câștigat în 3 zile cât pentru 3 luni de zile. „Ne-a făcut praf vremea asta. Nu am vândut mai nimic astăzi. Dacă anul trecut eu și soțul meu nu făceam față, acum stăm și ne uităm unii la alții. Nici banii pe marfă nu îi scoatem, ce să mai zic să ne rămână și nouă ceva”, spune femeia necăjită.

La ceva pași, o altă comerciantă, în aceeași situație. Măsuța pliabilă era plină cu mărțișoare, brățări și multe alte produse cu șnur alb și roșu. „Un container întreg de mărțișoare din China a adus șefu. Cu vaporul. Mărțișoare pentru toate femeile din oraș. Dar nu se cumpără că nu au mers copiii la școală, iar ieri nu se putea ieși din casă. Astăzi am vândut cât să nu spunem că am stat degeaba în frig”, povestește vânzătoarea.

Situația este aceeași peste tot. Marfă este din belșug, clienții lipsesc cu desăvârșire. Marea speranță le rămâne însă ziua de 8 Martie, când speră ca vânzările la flori să le acopere măcar pierderile de astăzi.

Actualitate