În urmă cu o săptămână, Ministerul Sănătății (MS) preciza că în perioada 2 mai – 29 august s-au înregistrat 12 decese în urma contactului cu virusul West Nile, menționând că nu poate fi vorba de o epidemie. Astăzi, 7 septembrie, MS notează într-un comunicat că au fost înregistrate alte cinci decese, bilanțul ajungând la 17 morți.

Potrivit informațiilor prezentate în sursa citată, decesele au survenit la pacienți care prezentau co-morbidități, cele mai multe fiind înregistrate în București (6), în județul Iași (3), în județul Olt (2), dar și în județele Galaţi, Covasna, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj şi Teleorman (câte unul).

În aceste condiții, Ministerul Sănătăţii reaminteşte autorităţilor administraţiei publice locale să continue măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Vectorii implicaţi în transmiterea virusului West Nile în ţara noastră îi reprezintă mai multe specii de ţânţari, răspândiţi atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Condiţiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi de deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor de protecţie personală. Este de dorit ca şi populaţia să ia măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deşeuri şi apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea ţânţarilor”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, persoanele care au luat contact cu virusul sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.

Pentru evitarea expunerii la înțepături, specialiştii recomandă folosirea mijloacelor de protecţie fizică a populaţiei precum protecţia mecanică a tegumentelor, folosirea substanţelor repelente, plase de protecţie la ferestre.

Direcţiile de sănătate publică vor desfăşura o campanie de informare a populaţiei referitoare la măsurile necesare pentru protecţia personală împotriva infectării cu virusul West Nile”, se mai arată în comunicat.

 

(Visited 185 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.