Social

Analizele fizico-chimice în laborator

Woman scienist in laboratory. Young scientist looking through a microscope in a laboratory. Young scientist doing some research.

Analizele fizico-chimice sunt cele care vor identifica concentrația de minerale din apă, dar nu numai. Mai pot identifica culoarea, turbiditatea, duritatea- calcarul, aciditatea- PH, mineralele precum fierul și manganul, clorurile, taninii, sulful, nitriții și nitrații, dar și alte elemente solide dizolvate.

Scris de 
 pe data 
29 iunie, 2021
Peste o sută de elemente pot să fie analizate în apă. Și nu există limite atunci când vine vorba despre analize fizico-chimice în laborator. Este deci un tip de analiză la fel de important ca și cele care se fac într-un laborator analize deșeuri

Dacă vrei și tu să controlezi conformitatea și performanțele apei sau ale produselor tale vizavi de exigențele reglementate, acestea sunt analize de care ai nevoie. Analizele fizico-chimice sunt cele care îți permit în același timp să studiezi caracteristicile produselor sau materialelor tale, pentru a valida conformitatea lor și performanțele lor, înainte ca acestea să apară pe piață. 

Analizele fizico-chimice, la fel ca și celelalte care se fac într-un laborator de analize deșeuri, fac apel la un protocol și la instrumente de analize specifice, permițând cunoașterea proprietăților intrinsece ale compușilor anumitor produse. Iar analizele care se fac la apă, îți vor permite să dispui de o mulțime de informații cu privire la elementele din ea, precum:

Duritatea. Este vorba despre nivelul de magneziu și de calciu, elemente care determină duritatea apei. Și toată lumea știe care sunt neplăcerile aduse de o apă prea dură: săpunul nu mai face spumă, legumele au nevoie de mai mult timp pentru a fierbe și se formează uneori o suprafață de calcar pe vase sau în baie.

Fierul. Se întâmplă uneori ca apa să conțină și fier și acest tip de apă poate prezenta numeroase probleme- poate păta lenjeria sau hainele, are o savoare neplăcută, face și cafeaua să nu poate să fie savurată și poate înegri infuziile de ceai. Și anumite tipuri de bacterii se pot prolifera în acest tip de apă.

Manganul. Sărurile de mangan pot crea aceleași neplăceri ca și fierul. Dar și cele provocate de dezvoltarea bacteriilor de mangan.

Sulfurile. Apele care au un nivel mai scăzut de oxigen sau de nitrați se pot confrunta cu această problemă. Bacteriile care sunt prezente în puțuri de exemplu, își iau oxigenul din sulfați și pot produce degradarea acestuia.

Nitriții și nitrații. Concentrații ridicate de nitriți sau de nitrați ne pot duce cu gândul la o contaminare.

Actualitate