Sunt scăderi uriaşe. Unele merg de la 500 de lei până la 1.100 de lei. Sunt schimbări uriaşe din cauza neîncadrării în acel 85%, mulţi nici nu pot atinge pragul de 55-85%. Toţi le ştiu pe toate, dar nimeni nu înţelege nimic, iar vinovaţii de serviciu sunt cei care luptă pentru oameni. (…) Atunci când noi am cerut ca legea să fie modificată, nu cum ne doream noi, ci cum trebuia să fie la acel moment, nu a fost făcută. Cerem creştere salarială pentru toţi colegii noştri din sistemul de sănătate. (…) Păcat de lege, că am ajuns astăzi să spunem că mai bine nu eram de acord cu această creştere salarială. Este extrem de complexă şi este un haos total, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Sindicatului Sanitas.

Președintele a precizat că la mitingul din 26 aprilie, sunt aşteptaţi peste 10.000 de angajaţi din sănătate. De asemenea, vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope, a declarat că există scăderi majore ale salariilor față de luna trecută:

Sunt spitale în care nu s-au luat salariile, atât în Bucureşti, cât şi în ţară. Sunt pierderi de venituri raportat la luna anterioară la mai multe categorii profesionale. (…) Din păcate, ducem discuţia până la legea salarizării, care se va aplica etapizat până în 2022 şi vorbim că nu pierde nimeni. Această lege a fost creată să aducă câştiguri pentru toată lumea. Astăzi vorbim doar că nu sunt pierderi, vreau sa vorbim şi despre câştiguri, a declarat Iulian Pope.

Anunțul Sanitas vine în urma protestelor din ultimele săptămâni, în care sute de angajați din sistemul de sănătate au scandat nemulțumiri cu privire la noul mod de calcul al acordării sporurilor.

Astăzi, din acelați motiv, 50 de perasoane (asistenţi medicali, infirmieri, brancardieri şi membri ai personalului auxiliar) au ieșit în curtea Spitalului de Pneumoftiziologie din Galaţi pentru a protesta..

Eu lucrez aici de 28 de ani. Am fost în concediu luna trecută. Veniturile le am cu 600 de lei mai mici, dar cam cu 300 de lei mi-a scăzut leafa, după cum am calculat. Ne descurcam greu, avem rate, banci, s-au scumpit toate: lumina, gazele. Lucrăm în ture, la patul bolnavului, schimbăm bolnavii, facem curăţenie, lucrăm la sala de mese, este foarte greu. Suntem foarte puţine pe tură, muncim, nu ne ferim de muncă, dar intram în contact cu microbii, tot felul de microbi au apărut şi nu-i corect să ni se ia din salariu, mai avem un pic până la pensie”, a spus una dintre angajatele prezente la protest.

Ca un răspuns la proteste, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, menționa vinerea trecută, că managenrii de spitale trebuie să se „gospodărească mai bine” pentru a suplimenta lipsa sporurilor din bugete proprii.

 

(Visited 132 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.