Actualitate

Arhiepiscopia Tomisului îl denunță pe Teodosie pentru încălcarea jurământului. „Nu este îngăduit nici unui monah să posede bunuri personale”. ÎPS deține două terenuri plus conturi în bancă

În urma articolelor apărute în presa constănțeană și națională privind declarația de avere a ÎPS Teodosie, Arheipiscopia Tomisului a emis un comunicat de presă prin care jurnaliștii care și-au permis să abordeze problema sunt catalogați „bolșevici”.

Scris de 
 pe data 
10 martie, 2021

Preferând să jignească jurnaliștii, Arhiepiscopia Tomisului nu lămurește și nici nu abordează principala problemă din declarația de avere a arhiepiscopului: cum a reușit Teodosie să achite o datorie de 144.000 de euro într-un singur an și să mai strângă și în conturi 55.000 de euro. Mai multe detalii în articolul de AICI!

Mai mult decât atât, Arhiepiscopia se încurcă în fapte și, practic, îl DENUNȚĂ pe Teodosie că încalcă jurământul monahal. În timp ce în comunicat se spune că înalții prelați nu au voie să dețină proprietăți: case, terenuri etc, ÎPS mărturisește în declarația de avere că deține 2 terenuri: unul de 700 mp la Techirghiol și altul de 2,5 ha la Vatra Dornei. Vezi declarația de avere AICI!

Dar, cel mai important, în caz că nu știați, potrivit Arhiepiscopiei, „ÎPS Teodosie nu are averi. Arhiepiscopul este averea Bisericii”. Exact ca în bancurile cu Chuck Norris, când nu Chuck Norris se ruga la Dumnezeu, ci Dumnezeu se ruga la Chuck Norris.

Arhiepiscopia Tomisului spune că veniturile lui ÎPS Teodosie „sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, care stabilește veniturile reprezentaților tuturor cultelor din România (ierarhi, pastori, rabini, imami, etc.).

„Așadar, cuantumul lor nu este stabilit de către IPS Teodosie, ci de către autorități, și nu doar Arhiepiscopul Teodosie cumulează venituri salariale din funcțiile clericale și universitare pe care le deține. Minciuna prin omisiune rămâne tot minciună. Iar comparația veniturilor unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar Patriarhului României (cum s-a mai întâmplat) cu cele ale Președintelui Statului ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolșevicii agitau masele spre lupta de clasă”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei. Și totuși, Teodosie încasează lunar, de la stat, salarii de aprox. 30.000 lei.

De asemenea, Arheipiscopia spune că „IPS Teodosie este monah (călugăr), care a depus un vot al sărăciei, adică al lipsirii de bunăvoie de proprietăți. Ca atare, el nu poate deține averi personale, așa cum interzice Regulamentul monahal, art. 41: „Nu este îngăduit starețului și nici unui monah să posede bunuri personale ca: mașini, case, apartamente, garsoniere, terenuri, s.a.”. Așadar, nu Biserica e averea Arhiepiscopului, ci Arhiepiscopul e averea Bisericii”.

Și atunci cum facem cu terenurile de la Techirghiol și Vatra Dornei? Teodosie nu are voie să le dețină, dar le deține totuși… Credem că cineva din Arhiepiscopie tocmai l-a denunțat pe Teodosie că încalcă flagrant jurământul monahal, din moment ce acesta a menționat în declarația de avere că deține două terenuri.

„Înțelegem că activitatea recentă, din pandemie, a Arhiepiscopului Tomisului poate să producă neplăceri unora. Nu pot fi mulțumiți toți. Dar considerăm că este total deplasat ca unii jurnaliști să apeleze la vechi metode comuniste de arătare cu degetul la gazeta de perete, pentru a arunca o umbră asupra persoanei sau activității IPS Teodosie. Motiv pentru care am făcut aceste precizări”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Actualitate