Sănătate

Avertisment pentru părinți: Slime, o jucărie periculoasă! Este toxică și poate provoca alergii

Slime este o jucărie periculoasă, atrag atenția autoritățile franceze prin intermediul Agenției Naționale pentru Securitatea Sanitară (ANSES) și Direcției Generale de Concurență, Consum și Reprimare a Fraudelor (DGCCRF), scrie lefigaro.fr. Cele două organizații sunt de acord că jucăria poate provoca reacții cutanate grave.

Scris de 
 pe data 
4 mai, 2018

Disponibilă în comerț, jucăria este foarte populară în rândul copiilor, dar și al tinerilor, și poate fi achiziționată fie în formă gata de utilizare fie în kituri, caz în care trebuie „creată” de cumpărători.

Jucăria, însă, poate fi făcută și acasă, materialele folosite la fabricarea sa fiind simple, iar instrucțiunile de fabricare fiind disponibile peste tot pe internet.

Ingredientul de bază pentru fabricarea jucăriei este lipiciul lichid ce conține conservanți și agenți de eliberare a formaldehidei sau izotiazolinone, substanțe dermice foarte alergenice, dar și mulți alți solvenți (etanol, acetat de etil, acetat de metil) responsabili de iritarea tractului respirator”, explică ANSES. De asemenea, slime-ul poate agrava sau chiar determina alergii, mai ales în rândul copiilor care au deja un teren alergic accentuat, putând accentua efectele unor dermatite atopice mai vechi.

Ulterior, pentru a da o textură moale aluatului de lipici, la fabricare se adaugă bor (cel mai adesea sub formă de pulbere), produse medicamentoase sau detergenți.

Potrivit ANSES, manipularea regulată a acidului boric și a derivaților săi poate fi periculoasă, prezentând riscuri în dezvoltarea unor compuși toxici pentru fertilitate și pentru dezvoltarea embriono-fetală.

Totodată, ANSES anunță că varianta cea mai nocivă a jocului este cea home-made, provocând deseori iritații copiilor și determinându-i pe părinți să apeleze la dermatologi pentru a soluționa problemele apărute.

Ambele organizații franceze, ANSES și DGCCRF, solicită respectarea „precauțiilor de utilizare a kiturilor” comercializate, întrucât dintre 15 probe prelevate din diferite magazine, 2 seturi s-au dovedit a fi prea periculoase pentru manipularea de către copii și au fost imediat retrase de pe piața franceză.

 

Actualitate