Timp Liber

Campioana en-titre a României speră să prindă play-off-ul în acest sezon

Scris de 
 pe data 
4 ianuarie, 2024

Farul Constanța, campioana en-titre a României, a terminat anul 2023 pe locul 6 în clasamentul SuperLigii și nu este deloc sigură că va avea posibilitatea să lupte pentru titlu și în acest sezon.

Agenția Mr Bit pariuri sportive oferă cota 35.00 pentru selecția „Farul campioană”, în timp ce FCSB, favorita principală la cucerirea titlului, are cota 1.44.

Presupunând că FCSB și CFR nu pot rata prezența în Top 6, nu mai puțin de nouă echipe concurează pentru patru poziții care asigură calificarea în Play-off. Acestea sunt: Universitatea Craiova (locul 3, 34 de puncte), Rapid (locul 4, 34 de puncte), Sepsi Sf. Gheorghe (locul 5, 30 de puncte), Farul (locul 6, 30 de puncte), FC Hermannstadt (locul 7, 29 de puncte), U Cluj (locul 8, 29 de puncte), U Cluj (locul 8, 29 de puncte), FC U Craiova (locul 9, 27 de puncte), Petrolul (locul 10, 27 de puncte) și Oțelul (locul 11, 26 de puncte).

Până acum, „rechinii” au avut un sezon sub așteptări. A contat foarte mult și „startul fals”, pentru că în primele etape Hagi a sacrificat meciurile de campionat menajând titularii pentru partidele din cupele europene. Astfel, s-au consemnat înfrângerile cu Poli Iași (1-3, acasă), Petrolul (2-3, în deplasare) sau Rapid (1-3, în deplasare).

Campionii au avut în general probleme la meciurile jucate pe teren străin. Din 10, au câștigat numai 4, făcând un egal și pierzând 5 (golaveraj 13-19).

Ce meciuri mai sunt de jucat în sezonul regulat

Mai sunt 9 partide de jucat până la finalul sezonului regulat, 4 acasă și 5 în deplasare. Sezonul se reia pe 21 ianuarie, contra Universității Craiova. Iată programul complet:

  • Etapa 22 – în deplasare cu Universitatea Craiova
  • Etapa 23 – acasă cu FC U Craiova
  • Etapa 24 – în deplasare cu FCSB
  • Etapa 25 – acasă cu Dinamo
  • Etapa 26 – în deplasare cu Sepsi Sf. Gheorghe
  • Etapa 27 – acasă cu Oțelul
  • Etapa 28 – în deplasare cu U Cluj
  • Etapa 29 – acasă cu CFR Cluj
  • Etapa 30 – în deplasare cu FC Botoșani

Așadar, cu excepția ultimei runde, elevii lui Hagi au jocuri foarte dificile în deplasare.

Hagi a recunoscut că a greșit cu transferurile

Imediat după intrarea în vacanță, Farul a anunțat despărțirea de argentinianul Marco Borgnino, mijlocaș central adus în vară. Nici celelalte achiziții nu au dat satisfacție, cu excepția lui Constantin Budescu, venit liber de contract după despărțirea de Petrolul Ploiești.

„Am greșit la transferuri. Am făcut transferurile pe care le făceam de obicei. Dar Farul avea pretenții mult mai mari. Farul a fost campioana României. Trebuia să aducem jucători valoroși, care costă. Dar trebuie să ai buget”, a spus Hagi.

Campioană la regula U21

Farul stă cel mai bine în ceea ce privește folosirea jucătorilor U21. Potrivit unui raport publicat pe site-ul Federației Române de Fotbal, în primele 21 de etape campioana a folosit cei mai mulți jucători eligibili, 12. De asemenea, tot în contul Farului sunt cele mai multe goluri marcate de fotbaliști U21 (7 reușite).

Accentul pe jucători tineri a adus în conturile clubului 6 milioane de euro în ultima jumătate de ani. Mai întâi Brighton (Premier League) l-a achiziționat pe Adrian Mazilu (17 ani) cu 3 milioane de euro. Aceeași sumă a fost plătită de FC Dallas (Major League Soccer) pentru Enes Sali (17 ani).

Se reunesc pe 4 ianuarie

Jucătorii Farului au numai două săptămâni de vacanță, reunirea lotului fiind programată pentru 4 ianuarie. Atunci va avea loc vizita medicală, urmând ca pregătirea pentru a doua parte a sezonului să fie făcută la baza sportivă a Academiei Hagi. Dacă vremea o va permite, „rechinii” vor avea câteva partide de verificare contra unor echipe românești, cel mai probabil din eșaloanele inferioare.

Actualitate