În cimitir sunt îngropați soldați români, unguri, austrieci, germani și ruși, așa că etnicii maghiari din zonă, susținuți de UDMR și Guvernul Ungariei, au interzis accesul românilor pentru a-și comemora eroii.

Mai mulţi maghiari au format, joi, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre, însă un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

Deranjați că românii au intrat în cele din urmă în cimitir, ambasadorul român la Budapesta a fost convocat pentru astăzi , dar nu s-a prezentat pentru discuții la MAE ungar, transmite corespondentul Digi24 Balazs Barabas în țara vecină.

„Acesta a refuzat dialogul, ceea ce este fără precedent în diplomație”, a declarat azi secretarul de stat în MAE ungar, Levente Magyar.

Ambasadorul a invocat o indicație venită de la București, un gest „dincolo de orice politețe și prietenie”, a spus Magyar.

„Toată lumea are dreptul să își comemoreze eroii, dar acest lucru nu se poate întâmpla contra legii și prin lezarea sentimentelor altora”, se afirmă în comunicatul MAE ungar în care este citat șeful diplomației de la Budapesta.

Vicepremierul Zsolt Semjen a scris, joi seara, pe Facebook: „Dacă politica românească nu a vrut să împiedice această barbarie, atunci e un scandal moral, iar dacă nu a putut, atunci e un faliment administrativ”.

Kelemen Hunor spune că ceea ce s-a întâmplat joi la Cimitirul Miliar din Valea Uzului ”a fost un act de vandalism, de barbarie”.

„Să intri în cimitir, să-i ataci pe cei care se roagă acolo, să rupi gardul, să rupi poarta, să rupi crucile din pământ, să arunci cu piatră, spunând că tu vii să comemorezi eroi, care la 10-12 kilometri, într-un alt cimitir în Poiana Uzului sunt într-adevăr îngropaţi, un cimitir uitat. A fost o provocare pusă la cale de câteva organizaţii nonguvernamentale, plus câţiva preoţi, plus foşti militari în rezervă, inclusiv generalul Chelaru, foşti europarlamentari, care au fost acolo, s-a văzut că era o coordonare foarte-foarte precisă de a ataca oamenii care au format un lanţ. E inacceptabil ceea ce s-a întâmplat. România ieri a arătat faţa adevărată, modelul european de protecţie a minorităţilor, asta este faţa adevărată a României în 2019”, a declarat Kelemen Hunor, citat de News.ro.

În acest timp, Guvernul României și PSD-ALDE, coaliția de guvernare, nu au luat nicio atitudine, plătind astfel tribut UDMR pentru ajutorul dat ca să rămână la guvernare.

(Visited 1.045 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.