Inițial, nominalizările au fost propuse de asociația Arche, care face parte din reţeaua Europa Nostra, ce include membrii şi organizaţii asociate de pretudindeni din Europa. Astăzi, 15 martie 2018, Europa Nostra a publicat lista finală cu cele șapte clădiri-monument din Europa care sunt în pericol de prăbușire, ce include și Cazinoul din Constanța

Cele mai periclitate șapte situri în 2018 au fost selectate dintre cele 12 situri alese de o comisie de specialişti în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, analiză de proiect şi finanţe.

Includerea Cazinoului pe lista preliminară de 12 a programului “Cele mai periclitate 7 situri” în luna ianuarie, a stârnit un răspuns puternic în rândul comunităţii locale. Primăria Constanţa, lansase și un sondaj online privind restaurarea monumentului, prin care constănțenilor li se cerea opinia despre cum ar trebui să se desfăşoare procesul de restaurare şi ce funcţiuni îşi imaginează pentru clădirea istorică.

Lansarea sondajului a fost un punct important în campania iniţiată de asociaţia ARCHÉ şi partenerii săi, prin care decidenţii locali şi naţionali fac primii paşi în stoparea degradării Cazinoului. În următoarea perioadă, un consorţiu alcătuit din Primăria Constanţa şi Asociaţia ARCHÉ va pune în mişcare procedurile necesare pentru lucrările de primă urgenţă.

Tot astăzi, 15 martie, Primăria Constanţa a informat că până de Ziua Dobrogei vor începe lucrările de conservare a Cazinoului, deși clădirea rămâne în continuare în administrarea Companie Naţionale de Investiţii.

Până la Ziua Dobrogei vom termina lucrările de conservare şi vom da viaţă Cazinoului, îl vom deschide şi vom organiza aici diferite eveniment“, a precizat primarul Constanţei, Decebal Făgădău, citat de cugetliber.ro

Asociaţia Arche va pune la dispoziţie o echipă de specialişti, iar echipa de organizare a festivalului Neversea va face o campanie de campanie de comunicare la nivel naţional pentru prezentarea Cazinoului şi atragerea de personalităţi care să se alăture planurilor de salvare.

Fondurile strânse vor fi puse la dispoziţia autorităţilor locale, pentru a se ocupa de conservarea clădirii.

 

(Visited 250 times, 2 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.