Administraţie

Cazinoul va fi reabilitat cu 11 milioane de euro. Lucrările încep de anul viitor, în primăvară

Foto: CdA

După patru licitații ce au fost contestate și anulate în decursul a șapte ani de așteptări, contractul de reabilitare a Cazinoului din Constanța a fost, în sfârșit, semnat, iar lucrările sunt anunțate pentru anul 2020.

Scris de 
 pe data 
20 decembrie, 2019

Compania Națională de Investiții (CNI) a semnat contractul de restaurare a Cazinoului, după ce societatea care a contestat licitația a renunțat, joi, la cererea depusă la CNSC.

Potrivit Primăriei Constanța, valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA (11.800.000 de euro), iar durata de realizare a investiției este de 30 luni.

Conform procedurii, vor urma trei luni pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru perioada de execuţie. Asta înseamnă că sunt toate condițiile îndeplinite ca în primăvara acestui an să înceapă reabilitarea simbolului oraşului nostru”, a spus Decebal Făgădău, citat de Mediafax.

Istoria licitaţiilor pentru restaurarea monumentului începe în 2014, când Cazinoul a fost predat de Primăria Constanţa către Compania Naţională pentru Investiţii în vederea reabilitării.

În 2015, CNI a alocat, pentru prima dată, banii pentru restaurarea monumentului – 8,5 milioane de euro, iar demersurile juridice au început. Timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitaţii, după ce mai multe contestaţii ale firmelor participante au fost acceptate de instanţe sau de CNSC.

În 2018, după anularea celei de-a treia licitaţii, la Constanţa a venit o echipă de experţi din partea Europa Nostra şi a Institutului Băncii Europene de Investiţii, după ce Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered).

După vizita din vara lui 2018, experţii au alcătuit un raport tehnic în care au arătau deficienţele proiectului de restaurare, au criticat acordul superficial dintre Primărie şi CNI, dar, poate şi mai important, au arătat că suma de 8,5 milioane de euro pusă la bătaie de CNI este mult prea mică, pentru restaurarea Cazinoului fiind nevoie de cel puţin 13 milioane de euro.

În 2019 s-a organizat a patra licitaţie, după ce a fost refăcută documentaţia. Câştigătoare a fost declarată o asociere de firme, însă şi această licitaţie a fost contestată la CNSC.

 

Actualitate