Sănătate

Ce pericole ascunde carnea friptă pe grătar

Carnea pe grătar este un preparat pe gustul românilor, însă acest procedeu de gătire poate fi extrem de nociv, spun cercetătorii. 

Scris de 
 pe data 
26 mai, 2018

Potrivit unui studiu, publicat în jurnalul Environmental Science & Technology, prepararea cărnii pe grătar la temperaturi înalte duce la eliberarea în aer a unor substanţe ce pot cauza cancer  numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), notează Agerpres.

Hidrocarburile pot fi absorbite în corp atât prin inhalare, cât şi prin piele și pot cauza boli pulmonare şi mutaţii ADN, susține o echipă de experți din cadrul Universitatății Jinan din China, care au examinat îndeaproape efectele expunerii pielii la PAH provenite de la fumul şi particulele de la grătare.

În cadrul studiului, cercetătorii au împărţit mai mulţi voluntari în grupuri în funcţie de nivelurile de expunere la alimente preparate pe grătar şi la fum.

Conform rezultatelor testelor de urină prelevate în urma expunerii la diverse tipuri de fum, cea mai importantă expunere la PAH provine de la consumul de alimente preparate pe grătar.

Oamenii de știință au admis că hainele protejează pielea, însă pentru o perioadă foarte scurtă, deoarece, după ce ţesăturile devin saturate cu fum contaminat, pielea poate absorbi niveluri importante de PAH, chiar și prin haine.

Pentru reducerea riscurilor expunerii la acești compuși chimici, cercetătorii recomandă spălarea hainelor imediat după expunerea la fum şi particule provenite de la grătare.

 

Actualitate