Sănătate

Ce temperatură recomandă medicii să ai în casă iarna. Noaptea, nu mai mult de 18 grade

Scris de 
 pe data 
3 noiembrie, 2024

Medicii specialiști sunt de părere că o temperatură ridicată pe timpul iernii în casă, mai ales noaptea, nu doar că ne ustură la buzunare, dar ne și dăunează sănătății.

Potrivit specialiștilor din cadrul sistemului de sănătate Regina Maria, organismul uman are nevoie de o temperatura potrivita, pentru a putea functiona in parametri normali. Atunci cand organismul este expus la temperaturi din afara zonei sale de confort, starea fizica si cea emotionala pot suferi modificari: o temperatura prea ridicata poate provoca stari de oboseala si confuzie, poate determina modificari ale valorilor presiunii arteriale sau dificultati de concentrare.

De aceea, este important ca pe durata anotimpului rece să ai în vedere care sunt temperaturile optime pentru fiecare încăpere a locuinței tale, stabilite, desigur, în functie de activități, aglomerare și moment al zilei.

În plus, poți economisi cu ușurință cu încălzirea spațiului tău de locuit dacă ții cont de sfaturile specialiștilor. Pentru fiecare grad Celsius pe care îl setezi în plus, vei plăti in medie cu 7% mai mult la factura de gaz.

Temperatura ideală pe durata zilei, în timpul iernii

  • Camera de zi: 19 – 22°C
  • Camera de dormit: 16 – 18°C
  • Baie: 22 – 24°C
  • Beci/subsol: 6°C

În lunile călduroase, pentru a nu supune organismul la schimbări mari de temperatură, reglează valorile din spatiul de locuit astfel incat sa fie o diferenta intre exterior si interior de maximum 7°C pentru fiecare încăpere.

„Pentru un somn de calitate, odihnitor, se recomandă temperaturi mai scăzute în locuință, mai exact între 18 și 20 de grade Celsius. Însă, când vorbim de o setare optimă, temperatura comfortabila pentru somn este diferită de la o persoană la alta. Sunt persoane care pot dormi cu o setare a căldurii pe timpul nopții chiar și la 19 grade Celsius, dar și alte persoane care preferă peste 23-24 de grade Celsius. Ideal ar fi ca temperatura setată pe timpul nopții să nu se depășească 24 de grade C și să fie o căldură distribuită uniform în locuință, astfel încât să nu existe schimbări mari de temperatură dintr-o încăpere în alta”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atesat în Somnologie.

Actualitate