Sănătate

Cercetătorii, cu un pas mai aproape de a trata cancerul

Reprezentanții medicilor, industriei farmaceutice, autorităților din domeniul sănătății, dar și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți s-au întâlnit zilele trecute pentru a discuta despre o nouă formă de tratament pentru tratarea cancerului: imunoterapia oncologică.

Scris de 
 pe data 
14 iunie, 2018

Întâlnirea a avut loc la Parlamentul României, sub egida Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului României, iar în cadrul ei, participanții au propus o declarație de principii privind accesul sustenabil al pacienților români la noul tratament împotriva cancerului.

Conform declarației de principii,în prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer; pacienții români au nevoie de un acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, încheierea cu celeritate a contractelor cost-volum și publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii.

Potrivit cercetătorilor, noul tratament, spre deosebire de terapiile tradiționale care au ca țintă tumora, funcționează prin întărirea sistemului imunitar, în scopul de a-l ajuta să se adapteze la evoluția în timp a cancerului, conferindu-i memorie imună. Astfel, susțin cercetătorii, această metodă ar putea fi eficientă împotriva oricărei forme de cencer.

Imunoterapia oncologică a fost deja aprobată și este disponibilă în Uniunea Europeană pentru tratarea pacienților cu melanom local avansat sau metastatic, cancerul pulmonar, altul decât cel cu celule mici sau cancerul de vezică urinară.

Pentru pacienți fiecare nouă inovație este o șansa în plus la viață, iar imunoterapia oncologică este cea mai importantă descoperire din ultimii 20 de ani în tratarea cancerului. De aceea este deosebit de importantă colaborarea cu autoritățile publice din domeniul sănătății și doresc să salut pe această cale pașii importanți făcuți în ultima vreme pentru facilitarea accesului pacienților români la inovația în medicină.”, a declarat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia.

De asemenea, medicul primar oncolog, dr. Polixenia Iorga, a menționat că, „cercetarea în domeniul imuno-oncologiei a luat un avânt extraordinar și că avem în fiecare zi noi terapii și studii promițătoare”. „Cel mai important aspect de menționat însă este că aceste terapii pot crește dramatic supraviețuirea pacienților cu anumite forme de cancer, de la câteva luni la câțiva ani, cu efecte secundare minime ceea ce este un beneficiu incalculabil pentru pacienți”, a explicat medicul.

Zilele trecute, în premieră mondială, o pacientă cu neoplasm mamar în stadiu avansat a fost vindecată prin noua metodă de tratament, starea ei fiind critică, aflându-se deja în metastază, anunță oamenii de știință de la National Cancer Institute din Bethesda şi de la Universitatea Richmond din Statele Unite, citaţi de AFP

Medicii apreciază că reacția la tratament în cazul femeii de 49 de ani a fost fără precedent pentru un caz de o asemenea gravitate,

Ne aflăm astăzi în zorii unei revoluţii vaste, care ne ajută să atingem în sfârşit obiectivul de a viza în mod direct multitudinea de mutaţii generate de cancer, graţie imunoterapiei”, a afirmat expertul în oncologie Laszlo Radvanyi de la Institutul de cercetări asupra cancerului din Toronto, citat în studiul publicat în Nature Medicine.

 

Actualitate