Warning: Undefined array key "og_object" in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45
Chițac a făcut anul. Cum a ricoșat Constanța din votul anti-Făgădău
Editorial

Chițac a făcut anul. Cum a ricoșat Constanța din votul anti-Făgădău

Editare foto: Constanta de Azi

Pe 27 septembrie 2020, exact în urmă cu un an, liberalul Vergil Chițac era votat în funcția de primar al municipiului Constanța.

Scris de 
 pe data 
27 septembrie, 2021

Am scuturat buletinul de vot de trei ori, am apăsat ștampila pe hârtia ce avea să poarte cu ea schimbarea. Tușul negru s-a imprimat rapid, aducând vestea atât de așteptată de constănțeni.  PSD și Făgădău au plătit prețul trufiei, aroganței, dar mai ales al unei administrații dezastruoase și profund nocive pentru oraș. Am reușit să întoarcem roata ce malefic s-a învârtit peste Constanța timp de 20 de ani.

Și așa, ne-am ales cu domnul primar Vergil Chițac… Un militar de carieră, pensionar de condiție specială, un prefabricat al celor ce, sub o formă sau alta, prevesteau o altă soartă pentru Constanța. Și nu neapărat mai bună.

Nu vom discuta despre propulsia și geneza politică a celui ce s-a născut candidat din combinații și trădări. Să spunem că așa e politica, aceeași vampă ce încalecă grobian și în aceeași măsură și amiralul și  faianțarul, pesedistul și liberalul.

Vom discuta însă despre primul an de mandat al primarului Vergil Chițac. Despre așteptările unui oraș înțepenit și bolind, despre speranțele oamenilor care chiar au crezut că merită să trăiască civilizat într-o urbe europeană.

Primarul Vergil Chițac a urcat treptele de la etajul unu al Primăriei călcând pe un val uriaș de nemulțumire, chiar ură, la adresa fostului edil. Schimbarea, credeau mulți, va aduce rapid Constanța spre normalitate și va dezrădăcina disprețul și incompetența din vârful administrației.

Ceea ce nu a înțeles Chițac a fost că votul primit nu era adulația populară și personală a unui pensionar militar și senator în funcție, ci nevoia de a-l schimba pe Făgădău. Votul nu a fost pentru el, ci împotriva celuilalt.

Chițac a crezut că orașul i s-a așternut necondiționat la picioare, că i s-a întins un covor roșu pe care avea să defileze timp de patru ani în uralele constănțenilor. Și primii pași au venit rapid. Cu bocancii plini de noroi, a călcat apăsat. A arătat din primele mișcări cine este cu adevărat și cum vede el orașul. Și ca și cum nu ar fi fost de ajuns, a adus cu sine o bandă de indivizi care a confiscat imediat Constanța. Instituții publice, contracte, investiții, proiecte, toate au trecut sub cheia personajelor unsuroase și smolatice care controlează, în prezent, Constanța. În bătaie de joc față de cetățeni, față de proprii alegători, într-o totală lipsă de transparență, Primăria a intrat în cercul de interese ale unor personaje sinistre, cetățenii fiind din nou spetactori pasivi ai unei administrații ce nu are nimic de-a face cu binele comunității locale.

Parcările, traficul rutier în oraș, curățenia, îngrijirea spațiilor verzi și a parcurilor, turismul, dezvoltarea economică, respectul față de cetățean, taxele și impozitele, toate acestea ne arată cât de departe a ricoșat Constanța după votul din 27 septembrie 2020. Votul anti-Făgădău a picat în buzunarul șmenarilor cu epoleți care într-un an au făcut orașul țăndări.

După un an de mandat, Chițac ne-a arătat exact cum nu ar trebui să fie un primar: arogant, disprețuitor cu cetățenii și banii lor, imperativ și nepregătit, consecvent în greșeli, manipulator și mincinos. Fără pic de caracter, s-a cățărat pe proiectele gândite, muncite și demarate de fosta administrație și și le-a asumat ca fiind ale lui, aduse proaspăt de la el de-acasă de la Eforie.

Un an a trecut repede, domnule amiral, iar cu el au trecut la fel de repede și așteptările și încrederea constănțenilor. Le-ați pierdut rapid când ați ales să jucați la cacealma parcările, străzile cu sens unic, boscheții cât casa care au năpădit orașul, curățenia și investițiile. Mai aveți trei ani care, oricât de multă pensie ați mânca, trec la fel de repede. Iar judecata orașului vă va dezbrăca de haina galbenă liberală, de cămașa croită atent peste bugetul orașului, de nădragii unui primar care nu vrea să înțeleagă că binele orașului nu este tot una cu binele lui Gabriel, Teo, Felicia sau Horia.

Actualitate