Constanța

Chițac îi ceartă pe constănțeni că nu vor să plătească 50 lei/an pentru spații verzi. „Oare chiar este prea mult să contribuim fiecare?”

Primarul Chițac s-a arătat contrariat pe pagina sa de Facebook că numeroși constănțeni au îndrăznit să critice inițiativa sa de a introduce taxa de spații verzi.

Scris de 
 pe data 
15 noiembrie, 2021

Primarul Constanței Vergil Chițac nu încetează să ne surprindă cu aroganța și ideile sale „revoluționare”. Ultima găselniță, taxa de 50 lei/an pentru fiecare locuitor al Constanței, a stârnit un nou val de indignare în rândul cetățenilor, care nu înțeleg de ce trebuie să scoată din buzunar și mai mulți bani pentru o Primărie care nu produce decât haos și nemulțumire în comunitate.

Taxa de spații verzi arată, defapt, că în scaunul de primar a ajuns un individ fără soluții la problemele orașului. În loc să caute proiecte, programe de finanțare cu fonduri neramsursabile, Chițac transferă întreaga problemă pe umerii cetățenilor, cărora le bagă adânc mâna în buzunar. Cu taxa de 50 lei/an/locuitor, primarul intenționează să strângă anual aproximativ 15 milioane lei, bani din care să construiască două parcuri care nu vor avea însă nicio legătură cu orașul și cetățenii lui. Primarul parc ar urma să se construiască în cartierul Tomis Plus, iar cel de-al doilea la granița cu orașul Ovidiu, pe malul lacului. Cum vor ajunge oare constănțenii din Poarta 6 sau alte cartiere să se plimbe și să se bucure de noile parcuri?

Primarul Chițac s-a arătat contrariat pe pagina sa de Facebook că numeroși constănțeni au îndrăznit să critice inițiativa sa de a introduce taxa de spații verzi. Cu aroganața sa caracteristică, edilul îi întreabă pe cetățeni dacă chiar li se pare „prea mult” sau doar se smiorcăie.

CITEȘTE ȘI: AVEȚI ÎNCREDERE! Chițac introduce o taxă de 50lei/persoană pe an pentru spații verzi. Penalități și amenzi pentru cine nu achită

„Îmi permit să vă întreb: oare chiar este prea mult să contribuim fiecare dintre noi cu câte 50 de lei pe an pentru a ne însănătoși orașul? Proiectarea, exproprierea, amenajarea și dotarea parcurilor costă. Și vă asigur că nu sunt deloc bani puțini. Estimăm valoarea investițiilor la aproximativ 250 euro/mp, aceasta înglobând echipamentele, dotările, parcările aferente și așa mai departe.

De asemenea, vor exista costurile de exploatare și de întreținere, dar acestea urmează a fi estimate după finalizarea studiilor de fezabilitate. În toate cazurile, acestea pot fi acoperite, dacă va fi cazul, inclusiv prin concesionarea serviciilor de operare a parcurilor.În acest moment, avem în vedere crearea de noi spații verzi în tot orașul, plus două mari parcuri ce vor fi construite în zona DN 3C – Tomis Plus (cu o suprafață de 50 de hectare) și în zona Bd. Tomis spre Ovidiu, pe malul lacului (cu o suprafață de 20 de hectare)”, a scris Chițac pe pagina sa de Facebook.

Primarul le-a cerut constănțenilor că e „momentul să lăsăm în urmă retorica lui „nu se poate” și să ne apucăm de treabă”. Bineînțeles, treabă pe banii constănțenilor.

Actualitate