Vergil Chițac a fost cel mai mare contestatar al regulamentului de parcări din municipiul Constanța, elaborat de administrația Făgădău. Parcarea costa 2,5 lei/oră în centrul orașului și zonele adiacente și era gratuită în restul orașului, dar nu se putea plăti decât prin SMS sau aplicație mobilă.

Chițac, pe vremea aceea senator și pensionar de lux, acuza că Regulamentul de parcări „nu este ceea ce își doresc constănțenii” și l-a atacat în instanță, obținând în cele din urmă anularea lui.

Acum, în calitate de primar, Chițac vine cu un nou regulament care prevede tarife de parcare comparative sau chiar mai mari decât în marile capitale din Europa.

Astfel, potrivit tarifelor propuse de Primărie, în zona centrală a Constanței parcarea va costa 8,4 lei ora (pentru primele două ore) și 18 lei cea de-a treia oră.

În zona 2 a orașului, adică în cartierele Constanței, tariful de parcare va fi de 5 lei ora (4 lei+tva). De asemenea, constănțenii își pot lua vinietă pentru un an – 360 lei, 1 zi – 25 lei, 1 săptămână – 150 lei sau 1 lună – 250 lei, valabile doar în zona 2.

Ceea ce a scandalizat întreg orașul este că tarifele gândite de primarul Chițac sunt comparative sau chiar mai mari decât marile orașe și capitale ale Europei.

Astfel, la Constanța, în zona centrală, parcare ava costa 2 euro pentru primele două ore și 3 euro pentru cea de-a treia oră.

Potrivit site-ului car-parking.eu, tarifele de Constanța sunt la fel ca cele de la Bruxelles, unde în zona centrală parcarea costă 2 euro pentru primele două ore, iar în restul orașului 1 euro/oră.

La Viena, parcarea se plătește de luni până vineri, între orele 09-22 și costă 2,2 euro/ oră, maxim 2 ore, în centrul orașului.
Locuitorii orașului au însă la dispoziție și o întreagă rețea de parcări park and ride conectate direct la metrou, care costă 3,4 euro pe zi sau 17,10 euro pe săptămână.

La Munchen, parcarea în centru costă 2,5 euro/ora, iar după ora 19 – 1 euro/ora. În cartierele orașului, parcarea costă 1 euro/oră.

În Berlin, în centru, parcarea costă 2 euro/oră, iar în celelalte zone 1 euro/ora.

La Budapesta, parcarea în zona centrală costă 1,75 euro (max.3 ore), gratuit în weekend și 1,20 euro/ora celelalte zone.

Milano – în centru 2 euro/ora (primele 2 ore), 3 euro/ora începând cu ora 3.

Barcelona – în centru – 3 euro/ora (max.2 ore), celelalte zone între 1,08 euro și 2,5 euro.

Roma -în centru – 1,2 euro/ora (max2ore)

Monaco – în centru 2,4 euro/ora (max.2 ore). Parcările subterane și cele supraterane: prima oră gratuit, parcarea pentru o întreagă zi – 20 euro.

După cum se poate observa, Chițac vrea să aducă orașul Constanța la nivelul marilor capitale europene, însă doar la capitolul taxe de parcare. La condiții de trai, infrastructură rutieră, mijloace de transport în comun, deocamdată e ZERO.

(Visited 3.255 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.