Actualitate Eveniment

Cine sunt șefii din IPJ Constanța, demiși în urma tragediei de la 2 Mai. Doi vor ieși la pensie

Scris de 
 pe data 
24 august, 2023

Ministerul de Interne a anunțat că, în urma verificărilor făcute de Corpul de control în cazul tragediei de la 2 Mai, vor fi demiși trei șefi din cadrul IPJ Constanța, în timp ce alți trei polițiști va fi sesizat Parchetul. Șeful IPJ Constanța, Adrian Glugă, își va păstra funcția.

Reprezentanții MAI au precizat că acestea sunt primele măsuri, în urma unor date preliminare ale ofițerilor Corpului de Control care fac verificări la Poliția Județeană Constanța.

Admitere Ovidius Constanta 2023

Unul dintre șefii demiși este ajunctul șefului IPJ Constanța cu responsabilităţi în domeniul siguranţei rutiere şi ordine publică, comisarul șef Marin Dincă. Comisarul fusese numit în funcție în urmă cu două luni. Marian Dincă va ieși la pensie.

De asemenea, șeful serviciului Poliției Rutiere Constanța, comisar șef Constantin Stoian, va fi și el demis, însă, precum Dincă, va ieși la pensie.

Ceilalți demiși din funcții sunt șeful Poliției Municipiului Mangalia împuternicit, comisar Dragoș Cristea și șeful Poliției Vama Veche​ împuternicit, inspector principal Radu Vachente.

Eduard Ionescu de la Direcția de Informare a MAI:

„Subliniez că aceste informaţii sunt obţinute în prima etapă şi nu reprezintă raportul final, este o informare intermediară.

În urma activităţilor de verificare derulate până în prezent, ofiţerii Corpului de control au constatat posibile aspecte de natură penală circumscrise infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu modul de acţiune, respectiv inacţiune a trei poliţişti – un ofiţer şi doi agenţi – implicaţi în procedurile de verificare, control şi luare a măsurilor legale faţă de șoferul care în dimineaţa zilei de 19 august a produs un accident rutier soldat cu decesul a doi tineri şi rănirea altor trei.

Printre altele, în contextul în care IPJ Constanţa are în folosinţă 12 aparate pentru verificarea prezenţei în organism a unor substanţe cu efecte psihoactive, respectiv drugtest, s-a constatat că poliţiştii aveau posibilitatea să îl testeze pe șofer sau să îl conducă la o unitate medicală în vederea examinării clinice şi recoltării de probe biologice.

Cu privire la aceste aspecte constatate urmează să fie sesizat Parchetul Tribunalului Constanţa.
Evaluarea managerială a dus la decizia de eliberare din funcție a următorilor: adjunctul șefului IPJ Constanța cu responsabilități în domeniul siguranței rutiere și ordine publică, șeful Poliției Rutiere Constanța, șeful Poliției Mangalia și șeful Biroului de Poliție Vama Veche.

Raportul final va fi înaintat, după terminarea verificărilor de la Constanţa, ministrului Afacerilor Interne.

Aşa cum a afirmat deja public, ministrul Afacerilor Interne, domnul Cătălin Predoiu, va analiza datele care îi vor fi prezentate şi va lua în continuare, fără absolut nicio ezitare, măsurile legale care se impun pentru eficientizarea actului poliţienesc şi, de asemenea pentru protejarea cetăţenilor”.

Actualitate