Actualitate

Cireșele periculoase, retrase de pe piață în proporție de 40%. Ce se întâmplă cu restul

Analizele probelor de cireşe importate din Turcia, incorect etichetate, au infirmat prezența substanțelor nocive precizate pe etichetă, însă au scos la iveală un alt compus mult mai periculos.

Scris de 
 pe data 
12 mai, 2018

Anunțul a fost făcut vineri, 11 mai, de Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) ce a dispus distrugerea respectivelor produse întrucât erau improprii consumului.

Ca urmare a celor semnalate în spaţiul public, ANSVSA s-a autosesizat şi o echipă de inspectori ai DSVSA Bucureşti a prelevat probe din lotul de cireşe incorect etichetat.

În urma analizelor probelor s-a infirmat prezenţa pesticidelor imazalil şi tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depăşiri ale limitelor admise. Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg.”  precizează ANSVSA.

Totuși, din totalul cantității de cireșe periculoase, până în acest moment s-a retras de pe piață aproximativ 40%, acțiunea de identificare și distrugere a fructelor fiind încă în desfășurare.

Până în prezent, din lotul de cireşe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depăşirea limitei pentru dimetoat, a fost retrasă de inspectorii ANSVSA şi dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acţiunea este în desfăşurare la nivel naţional, precizează ANSVSA.

Autoritatea a amendat marţi distribuitorul de cireșe pentru că a comercializat produse în neconformitate cu eticheta lor.

Urmare a apariţiei pe reţelele de socializare a unei fotografii potrivit căreia cireşele preambalate în caserole a 500 gr, având origine Turcia, sunt tratate cu Imazalil şi Thiabendazole, coaja nefiind recomandată pentru consum, ANPC s-a autosesizat şi a desfăşurat – prin Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti – controale la două puncte de lucru ale unui comerciant şi la distribuitorul fructelor”, se arată în comunicat.

În cadrul verificărilor, inspectorii ANPC au constatat că produsele nu se mai aflau la vânzare, fiind deja retrase de pe piață de către vânzători sub motivația „neconformitate etichetare”.

Conform ANPC, din controlul desfăşurat la distribuitor, respectiv a documentelor aferente produsului cireşe, au rezultat următoarele:

– din factura fiscală, declaraţia de conformitate şi declaraţia pe propria răspundere a administratorului firmei a rezultat că produsul în cauză nu este tratat cu Imazalil şi Thiabendazole şi că sunt în conformitate cu legislaţia română în vigoare, nefiind modificate genetic;

– din documentul redactat în limbă engleză şi provenind de la producătorul din Turcia, care a însoţit produsul, rezultă că produsul cireşe furnizat în România nu este tratat cu Imazalil şi Thiabendazole, fiind apt pentru consumul uman;

– tot în limba engleză s-a prezentat şi Certificatul fitosanitar din care rezultă că fructele în cauză nu au fost supuse vreunui tratament chimic, sunt libere de boli de carantină.

Pentru abaterea privind informarea consumatorilor s-a aplicat o amendă în cuantum de 10.000 de lei, potrivit OG 21/92 privind protecţia consumatorilor, cu modificările ulterioare, şi s-a dispus măsura de oprire temporară a comercializării acestui produs până la intrarea în legalitate privind asigurarea unei informări corecte, complete şi precise”, se mai arată în comunicatul ANPC.

În fiecare an, în această perioadă este intensificată acţiunea de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele de sezon. „Pentru exemplificare, în perioada 16-27 aprilie, inspectorii ANSVSA au desfăşurat acţiuni de control în 320 de unităţi de depozitare a legumelor şi fructelor provenite din ţări terţe”, se mai arată în comunicat.

Din ianuarie și până în acest moment, inspectorii  ANPC au verificat 4.643 de transporturi rutiere de legume şi fructe de import.

În urma verificărilor au fost prelevate 539 de probe din fructe şi legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide.

Potrivit ANSVSA, la 16 dintre probele analizate aveau un conținut de reziduuri de pesticide peste limita maximă la produse precum: dovlecei, rodii, castraveţi, ardei şi tomate.

 

Actualitate