Social

Clasament Europa League – Ce trebuie să știi?

Află cum a decurs ultima extragere grupe Europa League. Citește care au fost surprizele și alege favoritul pentru evenimentele importante care urmează.

Scris de 
 pe data 
20 decembrie, 2021

În lumea fotbalului european al cluburilor, Liga Campionilor este considerată cel mai mare turneu de fotbal, chiar și de la multe case de pariuri. Cu toate acestea, există un alt turneu care poate să nu fie la fel de faimos precum Liga Campionilor, dar care este urmărit de comunitatea fotbalului cu același entuziasm. Turneul se numește UEFA Europa League, care permite în mare parte echipelor de la mijlocul tabelului să lupte pentru gloria europeană. 

Vorbind despre turneu, Europa League este un turneu vechi cu numeroase fapte asociate cu acesta. În acest articol vom afla care sunt cele mai interesante chestiuni despre campionatul Europa League, dar și cum va arata Europa League clasament rezultate.

Pe scurt, Europa League este competiția europeană a cluburilor nr.2, după Liga Campionilor. Este la fel de populară și în cazul celor mai multe pronosticuri pariuri sportive. Rapid, și ca un pic de fundal, lumea fotbalului este împărțită în regiuni, iar în cadrul fiecărei regiuni există trei competiții principale:

 • țări care se califică la Cupa Mondială la fiecare patru ani;
 • țări care au o competiție regională (de obicei continentală) la fiecare patru ani, într-un an care nu este Cupa Mondială;
 • cluburi care se luptă pentru un campionat anual.

Europa League a început în 1971 sub numele de Cupa Europa, iar în 2009 a fuzionat cu alte două competiții de cluburi minore și apoi a fost redenumită Europa League. Este un proces foarte complicat, bazat pe clasamentul asociațiilor naționale. De asemenea, fiecare țară poate decide cum să-și aloce locurile în Europa.

Steaua este echipa cu cele mai multe puncte, 11 la număr, obţinute de vreo formație românească în grupele unei competiţii europene, în ediţia 2012/2013. Atunci, a terminat prima grupa din care mai făceau parte Stuttgart, FC Copenhaga şi Molde, trei victorii, două remize şi o înfrângere. A trecut, ulterior, în „16-imi” de Ajax Amsterdam, după penalty-urile de departajare, şi-a fost eliminată de Chelsea (1-0, 1-3) în „optimi”. The Blues aveau să câştige trofeul.

Anul trecut, o altă echipă engleză a ajuns la o mare finală europeană, când Manchester United a ajuns până în Europa League, doar pentru a suferi o pierdere în fața lui Villarreal. Cu această ocazie, niciunul dintre acele cluburi nu participă, dar alte opt echipe din categoria Ligii Campionilor vor fi de acum înainte la tragere la sorți, când a doua competiție europeană va intra în faza eliminatorie. Foarte mulți pasionați ai fotbalului vor urmări Europa League live online.

Formatul pentru Europa League din acest an este nou și a fost ușor modificat, 24 de cluburi participând încă după ce faza grupelor s-a încheiat. Înainte de optimile propriu-zise, ​​va exista o rundă eliminatorie pentru 16 cluburi.

Cele opt cluburi eliminate din competiția Ligii Campionilor se vor confrunta cu o dublă egalitate împotriva celor opt vice campioanelor din extragere grupe Europa League. Cele opt echipe câștigătoare din acele meciuri vor trece apoi în optimile de finală, unde le așteaptă campioana grupei Europa League.

Meciurile din turul play-off sunt programate pentru 17 și 24 februarie. Acesta va fi un moment potrivit pentru pariori și poate reprezenta câștiguri substanțiale. Autorul și expertul în pariuri sportive Constantin Mazilescu ne va oferi, ca de obicei, sfaturi în plasarea biletelor de succes.

Extragere Grupe Europa League

Pentru prima dată în istorie, noua formulă a Europa League oferă play-off între a treia din Liga Campionilor și a doua din grupele Ligii Europa. Dacă Lyon și Monaco nu au fost îngrijorați din moment ce cele două cluburi franceze s-au calificat deja în optimile de finală, această tragere la sorți, organizată luni, 13 decembrie la sediul UEFA din Nyon, după o tragere la sorți. Au fost și câteva probleme la extragere, dar au fost rezolvate în scurt timp. 

FC Barcelona se va confrunta într-adevăr cu Napoli la începutul anului. Vor fi însă și alte meciuri foarte bune precum Porto – Lazio sau Dortmund – Rangers. Iată cum se prezintă programul Europa League:

 • Sevilla – Dinamo Zagreb
 • Atalanta – Olympiacos
 • RB Leipzig – Real Sociedad
 • Barcelona – Napoli
 • Zenit – Betis
 • Borussia Dortmund – Rangers
 • Sheriff – Braga
 • Porto – Lazio

În runda următoare vor intra în urne: Lyon, Monaco, Spartak Moscova, Eintracht Frankfurt, Galatasaray, Steaua Roșie Belgrad, Bayer Leverkusen, West Ham. Sunt nerăbdători să vedem care vor fi rezultate tur Europa League.

Europa League Clasament Rezultate

La tragere la sorți participă vicecampionii din grupele Europa League și locurile trei din grupele Ligii Campionilor. 

Regulile stabilite de UEFA includ:

 • Meciurile între echipe ale aceleiași națiuni nu sunt permise;
 • Echipele din Europa League pot contesta doar echipele Ligii Campionilor și invers;
 • Al doilea clasat în grupele Ligii Europa sunt cap de serie, al treilea clasat în grupele Ligii Campionilor necap de serie;
 • Vicecamponii de grupe din Europa League joacă acasă manșa secundă.
 • Calificarea s-a schimbat semnificativ din 2009. Toți  participanții la Europa League se califică fie prin clasarea lor finală în ligile interne, fie prin performanța lor în competițiile de cupe interne.

În general, cu cât o asociație este clasată mai sus în coeficienții UEFA , cu atât echipele sale încep mai târziu în procesul de calificare (sunt patru runde de calificare în total). Sistemul complex de coeficienți este generat de rezultatele echipelor care reprezintă fiecare asociație în timpul celor cinci sezoane anterioare de UEFA Champions League și UEFA Europa League.   

În afară de echipele care se califică direct în Europa League, fiecărei echipe eliminate din calificarea în Liga Campionilor i se oferă o a doua șansă de competiție europeană, fiind adăugată la calificarea în Europa League. Cele șase echipe care au pierdut în barajul Ligii Campionilor sunt transferate automat în faza grupelor Europa League.

Iată defalcarea completă a celor 48 de echipe calificate:

 • 17 echipe care se califică direct în faza grupelor datorită coeficienților de asociere și de club 
 • 21 de echipe din procesul de calificare UEL
 • 6 învinși din turul al patrulea preliminar al UEFA Champions League
 • 4 învinși care nu au câștigat cupele naționale din turul trei preliminar al UEFA Champions League

Concluzie

După cum vedea, Europa League este un campionat plin de surprize și suspans pentru toți urmăritorii dar și pe cele mai multe case de pariuri. Dacă îți dorești să plasezi pariuri câștigătoarea trebuie, în primul rând, să analizezi foarte bine evenimentele și echipele și, de asemenea, să ai în vedere câteva pronosticuri pariuri sportive. În ceea ce privește subiectul legat de extragere grupe Europa League, trebuie să recunoaștem că avem parte de surprize. Cu siguranță, meciurile vor fi excelente și vom fi surprinși de rezultate.

Actualitate