Social

Clasament ONU. Care sunt cele mai fericite țări din lume. Pe ce loc este România

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a realizat raportul anual ce relevă care sunt cele mai fericite țări din lume.

Scris de 
 pe data 
15 martie, 2018

Rețeaua de Soluții pentru Dezvoltare Durabilă (SDSN) – un program al ONU – a realizat Raportul Mondial al Fericirii 2018, raport ce clasifică (în funcție de evaluările  PIB pe cap de locuitor, asistenţă socială, speranţa de viaţă sănătoasă, libertate socială, generozitate şi absenţa corupţiei) gradul de fericire al populației la nivel mondial, scrie Reuters.

Studiul a curpins 156 de țări, însă, și în acest an, primele zece poziții au fost ocupate de țările nordice. Pe prima poziție s-a clasat Finlanda, urmată de Norvegia, Denemarca, Islanda, Elveţia, Olanda, Canada, Noua Zeelandă, Suedia şi Australia. Pe locul 18 s-a aflat SUA, iar România pe locul 52.

În cadrul raportului, un capitol amplu vizează problemele de sănătate precum obezitatea, depresia, criza substanţelor opioide, manifestate cu precădere în SUA.

Deși salariile au crescut semnificativ în ultima jumătate de secol în Statele Unite, indicele de fericire a scăzut fiind afectat de slăbirea rețelelor de asistență socială, de prezența corupției și de neîncrederea în sistemul public.

Este evident că avem o criză socială în Statele Unite: mai multă inegalitate, mai puţină încredere şi mai puţină credinţă în guvern”, a declarat pentru Reuters directorul SDSN, profesor Jeffrey Sachs de la Universitatea Columbia din New York, acesta a adăugat că semnele nu sunt favorabile pentru SUA și că americanii devin „din ce în ce mai bogați, dar nu mai fericiți.”

Întrebat cum ar putea fi afectate viitoarele statistici în raport cu actuala clasă politică SUA, Sachs a declarat că, „în general, când încrederea în guvern este scăzută, când percepţia privind prezenţa corupţiei creşte, inegalitatea se accentuează, iar condiţiile din domeniul sănătăţii se înrăutăţesc pentru că nu sunt favorizate sentimente pozitive.”

 

Actualitate