Actualitate

COD GALBEN de furtuni, azi, la Constanța. De miercuri vine canicula

Astăzi, de la ora 12, și până diseară la ora 21 se vor semnala ploi torențiale și furtuni de scurtă durată.

Scris de 
 pe data 
3 iulie, 2023

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o nouă avertizare COD GALBEN de instabilitate atmosferică pentru Constanța, Tulcea și alte județe din estul țării.

Potrivit ANM, astăzi, de la ora 12, și până diseară la ora 21 se vor semnala ploi torențiale și furtuni de scurtă durată.

Admitere Ovidius Constanta 2023

Meteorologii spun că în Carpații Orientali și de Curbură, în sudul Moldovei, nordul Munteniei și în Dobrogea, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

După aceste episoade de vreme instabilă, vor veni însă perioadele de caniculă, cu temperaturi ce vor trece de 37 grade C la umbră.

Meteorologul Mihai Huștiu a declarat la Digi24 că azi instabilitatea atmosferică se va diminua, ploile se restrâng. E posibil ca în est, centru, sud-est să mai fie averse și descărcări electrice, mai ales în a doua parte a zilei. Cantități mai însemnate de precipitații vor mai fi în Dobrogea, partea subcarpatică și la munte.

Temperaturile vor avea tendința de creștere. Azi, vor fi până la 33 grade celsius la câmpie, în sud, iar disconfortul termic se instalează începând de după-amiază, a spus meteorologul.

Miercuri și joi vremea va fi caniculară în Muntenia, jumătatea de sud a Moldovei și Dobrogea, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile vor ajunge la 36 – 37 de grade la umbră.

La temperaturile caniculare se adaugă accentuarea instabilității. De miercuri, ploile se vor extinde dinspre vest și vor fi manifestări serioase de instabilitate atmosferică.

Vorbim de caniculă în sud-est și, respectiv, de ploi torențiale, furtuni violente de miercuri în jumătatea de vest a țării, a adăugat meteorologul.

Actualitate