Administraţie

Consilierii locali au votat împotriva proiectului de construcire a unui bloc pe ruinele porţii Cetăţii Tomis

În şedinţa de Consiliu Local de joi 28 februarie 2019, consilierii au votat împotriva proiectului de hotărâre în care se cerea aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) prin care o societate privată vrea să construiască un imobil chiar în apropierea Porții Mari a Cetății Tomisului.

Scris de 
 pe data 
28 februarie, 2019

Este vorba despre PUD-ul pentru un teren de 296 mp situat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A, în apropierea vestigiilor arheologice consolidate și valorificate muzeistic.

Ruinele datează din secolul III-VI p.Chr., epoca romană, reprezentând poarta de nord-est a zidului de incintă al Cetății Tomis.

Iniţiatorul PUZ-ului este firma Black Waters SRL, iar planul este construirea unei locuinţe colective S+D+P+5 etaje + 6 etaje.

Încă de la sfârşitul anului trecut, apariția acestui proiect a stârit o serie de controverse şi, mai ales, revolta Asociației de Proprietari din zonă. Oamenii au fost indignaţi după ce primarul Decebal Făgădău a spus într-o emisiune TV că investiția nu a fost autorizată pe plan local, în schimb are aviz pozitiv de la Ministerul Culturii.

Proiectul a fost scos de două ori de pe ordinea de zi din ședințele Consiliului Local Municipal, iar în şedinţa de joi, 28 februarie 2019, proiectul a primit un vot negativ din partea majorităţii consilierilor locali. Au fost 20 de voturi împotrivă, atât din partea consilierilor PSD şi PNL şi 3 abţineri venite din partea reprezentanţilor PMP.

Primarul Decebal Făgădău a spus că a ţinut cont şi de rezultatul unui sondaj online pe care l-a organizat cu privire la acest proiect. În total au fost înregistrate 1.746 de voturi valide, dintre care 1.224 au fost împotriva proiectului, 515 pentru şi 7 au răspuns cu „nu ştiu“.

Mă aşteptam ca aces subiect să suscite un interes mai mare din partea constănţenilor. Este totuşi important să ne asigurăm că vor fi respectate drepturile tuturor celor implicaţi în acest proiect. Trebuie să găsim o soluţie de conservare a vestigiilor, dar şi pentru respectarea drepturilor propietarului“, a declarat Făgădău. Primarul a mai propus o întâlnire cu toţi consilierii pentru a se decide cum va fi gestionată situaţia terenului respectiv şi în ce manieră vor fi compensaţi proprietarii.

 

Actualitate