Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ieri seară intrarea municipiului Constanța în scenariu roșu ca urmare a depășirii pragului de infectare de 3 la mia de locuitori. Constanța a raportat ieri un număr record de infectări: 375 de noi cazuri din 513 teste efectuate.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis închiderea tuturor instituțiilor de învățământ din municipiul Constanța: grădinițe, școli, liceii și universități, fie ele publice sau private. Restaurantele nu mai au voie să să servească mâncare în spații închise, ci doar pe terase.

Cinematografele, instituţiile de cultură se închid, organizarea de spectacole festivaluri, evenimente publice sau private sau concerte este interzisă.

De asemenea, se suspendă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

Decizia închiderii unităților de învățământ a atras însă dezaprobarea opiniei publice, mai ales în contextul în care majoritatea statelor europene care au luat măsuri și restricții mult mai aspre decât România au anunțat că nu vor închide școlile. Anglia, Franța, Germania, Austria, Belgia au intrat în lock down, însă au menținut unitățile de învățământ deschise.

În Constanța a fost tocmai invers. Au fost lăsate deschise mall-urile și terasele, dar s-au închis imediat școlile, contrar recomandărilor instituțiilor europene. În același timp, autoritățile refuză în continuare să verifice hipermarketurile din Constanța, cele mai aglomerate spații, unde se formează tot timpul cozi de zeci de persoane. Marii agenți economici nu mai controlează accesul clienților în magazin în funcție de spațiu și cu respectarea măsurilor de distanțare socială.

De asemenea, constănțenii sunt nemulțumiți deoarece trecerea elevilor în on-line se face în condițiile în care școlile unde învață copiii lor nu au raportat niciun caz de infectare, iar acolo unde există probleme privind respectarea măsurilor de protecție nu se impun restricții.

(Visited 1.113 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.