Este total falsă teoria potrivit căreia viitorul primarul al orașului, evident altul decât Făgădău, ar reuși să facă ceva cu orașul acesta.  Constanța nu mai poate fi redesenată, orașul nu mai poate fi dezvoltat și înfrumusețat după ce timp de 20 de ani o bandă de derbedei politici, acum majoritatea prin închisori, și-a crestat adânc pe chipul cetății manglele și afacerile ilegale, ciubucurile și comisioanele.

Atât de adânc au săpat în fibra orașului cu mizeriile lor, încât generații întregi nu vor putea șterge urmele. Au vândut tot, au construit peste tot, au furat tot. Și nu mai sunt doar vorbe sau simple acuzații, ci lucruri constatate de judecători. Au prins infractorii, sau măcar o parte de ei, și i-au ascuns prin închisori. Dar noi, ceilalți, rămânem în continuare în umbra răului deja creat. În urma lor au rămas sute de clădiri și blocuri construite în parcuri și spații verzi, în zone istorice și protejate, peste vestigii istorice de o valoare imensă.

Au lotizat plajele ca pe tarlalele de ogor și au ridicat mastodonți din piatră, ascunzând marea și soarele de ochii muritorilor de rând, au înghițit orice palmă de teren într-un oraș care nu mai are loc nici măcar pentru un copac. De pe „mormântul” acestor afaceri trebuie să reînceapă reconstrucția Constanței, dar cine și cum să o facă?

Este hilar să-i mai auzi pe unul și altul cum vorbesc de construcția de noi parcuri, de managementul administrației publice locale, de proiecte de modernizare, când singura funcție disponibilă ar fi trebuit să fie cea de măturător șef. Fiindcă altceva nu prea mai ai ce să faci într-un oraș care de la stânga la dreapta, de jos până sus, este coconizat în beton armat.

Unde te mai poți dezvolta tu ca oraș când toate terenurile care mai sunt disponibile au proprietar privat indivizi din gașca Mazăre&Constantinescu, când peste tot s-a construit haotic și fără nicio regulă urbanistică? Orașul ăsta a fost dezmembrat bucată cu bucată, apoi vândut la suta de grame precum cafeaua măcinată de la buticul din colț. Constanța a fost tranzacționată și doar cu buldozerul ne mai putem recupera orașul.

Până și gunoaiele orașului au fost vândute la preț de nestemate, iar salubrizarea a devenit o afacere de partid foarte profitabilă pe spinarea constănțenilor.

De aceea și primarul Făgădău acum stă și numără amenzile, mai face un studiu, mai plombează câte o stradă sau un trotuar, mai repară un loc de joacă. Lucrări banale de întreținere și nicidecum investiții în dezvoltare, în noi proiecte deoarece Constanței i-a fost amputată orice șansă la normalitate.

Un primar curajos va fi cel care va lupta pentru recâștigarea orașului, centimetru cu centimetru, și nu cel care ne va promite metrouri sau parcuri suspendate. Constanța trebuie recucerită la baionetă din tranșeele grupărilor infracționale care mai bine de 20 de ani au umilit-o și sluțit-o. Dar cine să o facă?

 

(Visited 117 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.