Social

Constanța sub COD PORTOCALIU de ninsoare. Primăria a pregătit utilajele de deszăpezire

ANM a emis o avertizare cod portocaliu de ninsoare și vânt pentru Constanța, valabilă până mâine la ora 10.00

Scris de 
 pe data 
28 februarie, 2022

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu de ninsori și vânt pentru județul Constanța, valabilă de luni, 28 februarie, de la ora 10:00 până marți, 1 martie, la ora 10:00. „În intervalul menționat în estul, sudul și centrul țării, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali temporar va ninge, iar local se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, precum și în zona montană înaltă, cu viteze în general de 45…50 km/h, viscolind ninsoarea”, se specifică în avertizarea meteo.

Primăria Constanța a anunțat că este pregătită pentru intervenții: „Imediat ce va începe să ningă utilajele vor fi poziționate în mai multe puncte din oraș și vor împrăștia material antiderapant”.

„Facem apel către toți constănțenii care ies în trafic să aibă autoturismele echipate corespunzător, cu anvelope de iarnă. De asemenea, având în vedere că vântul va sufla cu putere, cetățenii sunt rugați să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Constanța.

Toți locuitorii orașului, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:
Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055
Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922
Dispecerat Serviciul Protecție Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență – 0737552271

În același timp, poliţiștii constănțeni le reamintesc conducătorilor auto ca, în condiţiile unui carosabil umed, acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.

Întrucât au fost anunțate schimbări ale vremii caracterizate prin intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!

Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

Actualitate