PNL și USR Constanța vin cu o soluție modernă la problema modului în care un primar și partidul său aleg în mod discreționar cum să se cheltuiască banul public. Soluția, implementată deja cu real succes în țările dezvoltate, dar mai nou, chiar și în România, reprezintă bugetarea participativă, instrument prin care locuitorii sunt încurajați să participe activ la viața comunității prin definirea priorităților și a obiectivelor de investiții de către ei înșiși.

În acest sens, cele două formațiuni constănțene vor lucra împreună pe acest subiect, iar inițiativa va fi promovată în prima ședință de Consiliu Local al Municipiului Constanța din luna decembrie 2018.

„Ne dorim să schimbăm modul de gestionare a fondurilor publice și să coagulăm toate energiile din comunitate, pentru a decide modul în care se distribuie bugetul local. În cadrul acestui proces, cetățenii vor putea sa colaboreze cu actorii politici și să decidă împreună asupra chestiunilor publice. Bugetul Participativ este un instrument de management deschis, incluziv și transparent, instrument care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului, aceștia putând decide în mod direct cum se va cheltui bugetul de dezvoltare”, susține deputatul USR Stelian Ion.

Deputatul liberal Bogdan Huțucă afirmă că „prin intermediul Bugetului Participativ, cetățenii pot trimite propuneri de proiecte și pot decide prin vot proiectele de anul viitor, stabilind astfel prioritățile de investiții pe fiecare cartier al Constanței”.

„Cu alte cuvinte, Bugetul Participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un procent alocat din bugetul de investiții al orașului.

Aleșii noștri locali, dar și simplii membri ai PNL Constanța înțeleg să devină parteneri activi ai comunității în procesul bugetării participative, să promoveze și să susțină politic proiectele selectate de cetățeni prin intermediul consilierilor săi locali.

Urmărim identificarea unui număr de  proiecte de interes local care vor putea fi asumate şi implementate de Consiliul Local Municipal Constanţa începând cu anul 2019, acesta fiind un prim şi important pas în complexul proces de bugetare participativă”, a declarat deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța.

În consecință, cele două formațiuni politice vor întreprinde toate demersurile necesare pentru ca proiectul “TU DECIZI PENTRU CONSTANȚA!” să fie inserat în proiectul de buget al municipiului pentru anul 2019, si aprobat astfel încât 10% din resurse să fie alocate pentru implementarea proiectelor rezultate din Bugetarea Participativă.

PNL Constanța și USR Constanța, prin echipele de proiect conduse de Bogdan Bola (Consilier Județean PNL) și Remus Negoi (Președinte Filiala Județeană USR), invită toate filialele locale ale celorlalte partide politice să susțină implementarea acestui proiect începând chiar cu anul 2019. Totodată, dincolo de susținerea politică, invitația este lansată și către organizațiile neguvernamentale și simplii cetățeni pentru a contribui activ la reușita acestui demers.

Prin bugetarea participativă locuitorii municipiului decid direct asupra modului în care se cheltuie o parte din banii pe care ei îi trimit anual către bugetul local prin plata taxelor și impozitelor.

 

 

(Visited 376 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.