Editorial

Constanțo, ce mai faci?

Constanțo, ce mai faci? Te simți bine în pielea ta? Te simți bine când vezi cum, de pe o zi pe alta, începi să puți a pește mort? Bineînțeles că vor unii să te pună congelată pe tarabă și să spună că uite ce proaspătă ești. Dar, soro, noi știm că nu e așa.

Scris de 
 pe data 
15 februarie, 2018

Și nu spun că ești săracă și proastă, ci doar îngrijorător de mediocră. Vezi tu, măi Constanțo, în timp ce alte orașe se străduiesc să intre în normalitate, la tine crapă asfaltul proaspăt turnat și te scremi de câțiva ani să termini de reabilitat un pod. Și cum mai te amăgesc ăștia, ca pe un copil, că-ți inaugurează și ție un Centru Cultural… Deși te-a iubit mult, nea Jean, fie-i țărâna ușoară, ar fi făcut o bășcălie celebră pe treaba asta.  În fond, „dă-le” naibii de cultură, Constanțo!

Până și spațiul verde ți l-au călcat în picioare și au turnat betoane pe el. Dar cine mai are atâtea biserici și mall-uri cum ai tu? Ți-au înflorit cartierele rezidențiale cu blocuri fancy și lifturi moderne, dar cu drumuri de pământ, ca pe ulițele Moromeților.

Cazinoul, bijuteria aia de la gâtul tău, cu care te mândreai odinioară și pentru care te vorbeau toate urbele precum niște țațe invidioase, ce faci cu el? Îți mai trebuie? Eh… Apropo, mai ții mine cum îți veneau ție turiștii de prin toate colțurile Europei și te blindau cu banii lor? Acum te calcă roțile gipurilor grele, conduse mahări dubioși care-și scuipă ciunga la semafor. Vezi, Constanțo, că Mamaia e cam senilă, săraca. Ai lăsat-o să bage în casă pe toți necunoscuții, care au promis că vor avea grijă de ea și mai apoi au prăduit-o și s-au făcut nevăzuți.

Și câtă istorie frumoasă zace în tine, pe străduțele tale peninsulare, dar ăștia parcă ar vrea așa să bage buldozeru-n el de trecut, ca să mai răsară un cartier făcut pe repede-nainte, un hotel sau cârciumă de baron. Ovidiu, săracu, stă cocoțat pe soclul lui și noaptea numără boem șobolanii care țâșnesc din crăpăturile clădirilor putrezite.

Și-ți tot zbiară lumea în stânga și-n dreapta să te trezești. Și urlă oamenii, pentru că țin la tine, pentru că le pasă, pentru că… nu vor să te părăsească. Vor să rămână aici, cu tine și să fie mândri că sunt ai tăi! Nu-i goni, Constanțo.

 

Foto: str. Nicolae Titulescu, zona Peninsulă. Sursa: constantasimplicity

 

Actualitate