Data de la care se vor plăti alocațiile majorate nu a fost stabilită, deoarece aceasta depinde de adoptarea legilor bugetului de stat pentru anul 2019, documente ce au fost contestate de președintele țării la Curtea Constituțională a României (CCR).

Copiii și tinerii cu vârsta de până la 18 ani sau cei care au împlinit această vârstă, dar învață încă în cadrul unui liceu sau a unei școli profesionale, vor primi o alocație de stat majorată, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, document ce a fost publicat recent în Monitorul Oficial și care se aplică din momentul publicării.

Mai exact, alocațiile copiilor de până la doi ani se vor majora de la 200 de lei, cât este valoarea lor în prezent, la 300 de lei pe lună, iar copiii cu vârsta de până la 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, față de cei 84 de lei pe care îi primesc în prezent. Tot 300 de lei vor primi și copiii sau tinerii cu handicap cu vârsta de până la 18 ani.

După cum stabilește OUG nr. 9/2019, majorarea alocațiilor se va produce din luna de după intrarea în vigoare a legilor bugetului. Astfel, deoarece legea bugetului pe 2019 a fost reclamată de către șeful statului la CCR, deocamdată nu se știe când va intra aceasta în vigoare și nici când vor pimi copiii alocațiile majorate.

După cum stabilește Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, alocația de stat pentru copii este acordată lunar de statul român tuturor copiilor, fără discriminare, ca o formă de ocrotire. În esență, alocația se acordă copiilor până la vârsta de 18 ani, dar dacă la împlinirea acestei vârste ei urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, tinerii vor primi în continuare alocația, până la terminarea cursurilor. Cuantumul alocației de stat pentru copii nu a mai suferit modificări de peste trei ani, mai exact, de la jumătatea lui 2015.

 

(Visited 184 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.