Potrivit datelor publicate astăzi, 14 mai, de Institutul Național de Statistică (INS), evoluția prețurilor din ultimele luni este cel puțin îngrijorătoare, în condițiile în care rata inflației anuale continuă să crească.

Față de luna ianuarie (4,32%), în februarie, rata inflației a crescut cu 0,4 procente, ajungând la 4,72%.

În martie, rata inflației a depășit pragul de 5%, iar în aprilie a ajuns să fie egală cu 5,2%.

Astfel, față de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4%, în medie, în aprilie, preţurile mărfurilor nealimentare crescând cu 7,2%, iar preţurile serviciilor cu 2,83%.

Comparativ cu prețurile din luna decembrie a anului trecut, cele mai mari creşteri s-au înregistrat, luna trecută și au vizat fructele proaspete (13,91%), citricele (11,32%) şi gazele naturale (10,19%).

Și prețul combustibililor a crescut în aprilie față de decembrie 2017, cu 3,9%, lucru ce influențează, bineînțeles, și creșterea prețurilor mărfurilor nealimentare și alimentare.

În ultima prognoză, publicată în 9 mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3% pentru decembrie 2019.

 

(Visited 129 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.