Politică

Cum a ajuns contabila Primăriei Cârcea la șefia ANAF. „Marile companii” de a căror insolvență s-a ocupat sunt… buticuri de cartier

Noul șef al ANAF, Mihaela Triculescu, are o vastă experiență: contabilitatea unei firme a Primăriei comunei Cârcea și câteva dosare de insolvență a unor… buticuri.

Scris de 
 pe data 
5 ianuarie, 2019

Mihaela Triculescu a absolvit în 2014 Faculatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Craiova, după care a ajuns contabil al SC Servicii Publice SRL Cârcea, societatea aflată în subordinea Primăriei Cârcea, județul Dolj.

Potrivit Newsweek, în intervalul 2014-2016 Mihaela Triculescu a picat de cinci ori examenul oral pentru ocuparea funcţiei de inspector în cadrul ANAF.

Primul examen a fost susținut în martie 2014, pentru funcția de inspector principal în cadrul Direcției de Combatere a Fraudelor, din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală. La proba scrisă, a luat 50 de puncte din 100, dar a picat la oral.

Tot în 2014, în luna octombrie, și-a depus dosarul pentru un post de inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Târgu Jiu. La examenul scris a obținut 72,5 puncte, dar nu a reușit să treacă de proba orală. În mai 2015, Mihaela Triculescu și-a încercat norocul pentru un post în structura centrală a Direcției Generale Antifraudă Fiscală. Conform documentelor aflate în posesia Newsweek România, Triculescu a candidat pentru un post în Direcția Control cu risc fiscal și intervenție rapidă. La proba scrisă a obținut 75 de puncte. Ulterior, în iunie 2015, a dat și proba orală. Dar, și de această dată, noua șefă a ANAF a picat examenul.

La sesiunea din octombrie 2015, Mihaela Triculescu și-a depus din nou dosarul, tot pentru funcția de inspector principal Direcția Control cu risc fiscal și intervenție rapidă. De această dată, a trecut examenul scris cu 82,5 puncte. Nici atunci, însă, nu a trecut de exigența evaluatorilor de la oral.

Mihaela Triculescu nu a renunțat nici în anul 2016. În acel an, și-a depus dosarul pentru un post de inspector superior în cadrul Direcției de Combatere a Fraudelor, din aparatul central al Direcției Generale Antifraudă Fiscală. La proba scrisă a fost admisă cu 62,5 puncte. Dar a picat cu brio la examenul oral, informează Newsweek România.

Mai mult decât atât, tot din 2014 până în prezent, Triculescu a înfiinţat mai multe firme, însă modul în care le-a administrat ridică semne de întrebare, majoritatea intrând în litigii chiar cu instituția pe care acum o conduce – ANAF.

Cert este că ascensiunea unei contabile dintr-o comună din județul Dolj la conducerea uneia dintre instituțiile cheie ale statului român, ANAF, s-a datorat 100% pilelor de partid, mai exact sprijinului necondiționat acordat de Darius Vâlcov, eminența cenușie a lui Dragnea. Surse din PSD susțin că Triculescu a fost impusă de Vâlcov ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, care până acum o săptămână nici nu auzise de această persoană.

„Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilită după evaluarea mai multor propuneri făcute de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. Doamna Mihaela Triculescu este economist cu o vastă experiență”, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului.

În realitate, singura experiență a doamnei Triculescu este contabilitatea unei societăți a Primăriei Cârcea și câteva dosare de insolvență a unor buticuri de cartier.

„La Cârcea a ajuns prin primarul Pupăză (n.r. – edilul PSD al localităţii). Cu el a vorbit un lider PSD cu influenţă mare şi a primit funcţia. Ca economist, nu are nici pe departe «o vastă experienţă», aşa cum se menţionează în comunicatul Gruvernului. În septembrie 2016 şi-a deschis propriul cabinet de insolvenţă, însă nu se poate lăuda că «în ultimii 3 ani», care sunt de fapt 2, «a asigurat managementul procedurii de insolvenţă pentru mai multe companii», aşa cum se susţine în acelaşi comunicat. Experienţa în cei doi ani ca practician în insolvenţă se rezumă la câteva firme mici al căror obiect de activitate a fost în mare parte comerţ cu amănuntul, ăsta e adevărul. Este o tipă ambiţioasă, muncitoare, cu mult, mult tupeu. Nu se lasă până când nu face ce-şi propune”, a declarat un fost colaborator al Mihaelei Triculescu, citat de adevarul.ro.

 

Actualitate